Yazın bereketi kış sofralarına taşınıyor
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde kadınlar, yaz aylarında uygun fiyatlarla aldıkları sebzeleri imece usulüyle işleyerek kışlık yiyeceklere dönüştürüyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan hazırlıklarda hem kış sofraları için erzak hazırlanıyor hem de imece geleneği yaşatılıyor.
Malkara’da köyde bir araya gelen kadınlar, yaz mevsiminde bol miktarda bulunan sebzeleri toplu olarak satın alarak kışlık yiyecek hazırlıyor. Domates, kıl biber, kapya biber ve patlıcanların tek tek işlendiği hazırlıklar, sabahın erken saatlerinde başlıyor.
Kadınlar özellikle kıl biberli domates acılı sos hazırlarken sebzeleri özenle temizleyip pişiriyor. Kapya biber ve patlıcanlar ise közde pişirildikten sonra kabukları ve çekirdekleri temizlenerek kavanozlara dolduruluyor. Hazırlanan ürünler, kış aylarında sofralarda tüketilmek üzere muhafaza ediliyor.
İmece geleneği yaşatılıyor
Kışlık hazırlıkları aynı zamanda kadınların dayanışmasını da güçlendiriyor. Tek kişinin uzun sürede tamamlayabileceği işler, imece usulüyle kısa sürede tamamlanıyor.
Sebzeleri hazırlarken sohbet etmeyi de ihmal etmeyen kadınlar, yıllardır özellikle kırsal bölgelerde sürdürülen imece kültürünü yaşatıyor. Birlikte yapılan çalışmalar sayesinde gelenek, yeni nesillere de aktarılıyor.
Yazın uygun fiyatı aile bütçesine katkı sağlıyor
Kadınlar, sebzelerin yaz aylarında daha uygun fiyatlara alınmasının aile bütçesine de katkı sunduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha yüksek fiyatlarla satın almak yerine ihtiyaç duydukları ürünleri yazdan hazırlayan aileler, böylece hem kendi kışlık yiyeceklerini oluşturuyor hem de bütçelerini korumaya çalışıyor.
Kadınların verdiği bilgilere göre bu dönemde kapya biberin kilogramı 35-40 TL, domatesin 15-20 TL, kıl biberin yaklaşık 50 TL, patlıcanın ise 50-60 TL arasında satılıyor.
Toplu olarak alınan sebzeler, kadınların el emeğiyle kışlık yiyeceklere dönüşüyor. Kavanozlara doldurulan ürünler, yazın bereketini kış sofralarına taşıyor.


