Fındık Karadeniz’in bereketi. Samsun ve ilçelerinde yeni sezon fiyatları belli oldu. Merkezde 253 lira civarında. Çarşamba’da biraz daha yüksek. Terme ile Bafra’da ise fiyatlar birbirine yakın. Küçük farklar var ama üretici için değerli bunlar. Çünkü her kilo, masrafla birlikte hesaplanıyor.
Fiyatlar bu seviyede sabit kalsa bile üretici rahat değil. Mazot, gübre, işçilik… Hepsi katlandı. Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Haklı da. Dünya piyasasında Türk fındığına talep artıyor. İçeride fiyat aynı hızda artmıyor ama.
Fındık sadece ürün değil. Samsun’da çayın yanında sohbetin tadı. Düğünlerde ikram. Kışlık yiyeceklerin parçası. Sobanın üstünde kavrulup çıtlatılır hâlâ bazı evlerde. Gelenek yani, köklerimiz.
Rakamlar birbirine yakın görünüyor Samsun’un ilçelerinde. Ama mesele rakam değil tek başına. Bahçede geçirilen saatler, toplanan ter, ailece verilen emek… Onların karşılığını hissetmek istiyor üretici. İşte bu yüzden fiyat kadar fındığın kültürü de korunmalı.