“Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum” Projesi

“Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum” Projesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum” adlı projenin açılış toplantısı OMÜ Astronomi Merkezi’nde yapıldı

Toplantıya OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, proje yürütücüleri, çok sayıda araştırmacı ve eğitmen katıldı.

TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında üç ayrı aşamadan oluşan ve 10 ayrı ilde yürütülecek olan projenin tanıtım konuşmasını Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan yaptı.

“İNSANOĞLU ÜZERİNDE YAŞADIĞI DÜNYA’YI MERAK ETMİŞTİR”

Prof. Dr. Kalkan konuşmasında, ''Projenin ilk aşaması ‘Öğretmenlerle Bilim Okulu’ , ikinci aşaması ‘Öğrencilerle Bilim Okulu’ ve üçüncü aşaması ‘Dünyanın Çevresini Ölçme Etkinliği’dir.’ İnsanoğlu var olduğu günden beri üzerinde yaşadığı Dünya’yı merak etmiş, onu tanımaya, temel işleyiş mekanizmasını algılayarak, kendi yaşamını kolaylaştırmaya çalışmıştır. Projemizin temel çıkış noktası; Eratosthenes’ in M.Ö.300 yılında Mısır’ın İskenderiye ve Syene şehirlerindeki güneş ışınlarının gölge boylarını ölçerek gerçekleştirmiş olduğu, Dünya’nın çevresini ölçme yöntemidir. Bu proje aynı boylamdaki Samsun-Kahramanmaraş, Giresun-Malatya, Eskişehir-Antalya, İstanbul-Denizli ve Kırklareli-Manisa illerinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezlerindeki (BİLSEM) öğrencilerinin ve diğer ortaokul öğrencilerinin bizzat kendi ölçümlerini yapmasına fırsat verecektir” dedi.

 

“GÖZLEMEVİ ÜNİVERSİTEMİZİN GÖKYÜZÜNE AÇILAN KAPISIDIR”

OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, OMÜ Gözlemevi’nde böyle bir etkinliğin gerçekleşiyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, “Bu proje ve gözlem evimiz bilimin sadece üniversite içinde kalmadan yaygınlaşmasına hizmet edecektir. Gözlemevi üniversitemizin gökyüzüne açılan kapısıdır. Bu proje sayesinde bu kapıdan gökyüzünü inceleyecek ve keşfedecek öğretmenlerin ve öğrencilerin olması bizim için gurur vericidir” diye konuştu.

OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın ise TÜBİTAK’ın son dönem hedeflerinden bahsederek, “TÜBİTAK artık üretilen bilgiler salt bilim olarak kalmasın ve ülke insanlarına, özellikle de öğretmenlere ve öğrencilere ulaşsın istiyor. Biz üniversitelerde bu bağlamda bilimi yaygınlaştırmayı ve bilimi insanlarımıza ilkokuldan itibaren sevdirmeyi, kainatı keşfetmeyi ve gözlemlemeyi öğretebilirsek ileride değerli bilim adamları ortaya çıkarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Üretilen bilgilerin tabana ulaşmadığının altını çizen Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Ancak bu ve benzeri projeler bu eksikliği gidermeye yardımcı oluyor. Bu projede hem öğretmenlerimiz hem de öğrencilerimiz ciddi anlamda bilgi edinme şansı bulacaklar. Hem öğretmeni hem öğrenciyi aynı anda bilgilendirerek bilimsel bilginin gelişmesini sağlayan bu projeye destek vermekten mutluluk duyuyoruz“ diyerek, OMÜ Gözlemevi’nin yapımında emeği geçen kişilere de teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Eğitim