Üzümde yüksek rekolte fiyatları düşürdü

Mersin'in Tarsus ilçesinde üzüm hasadı devam ederken, bu yıl rekoltenin yüksek olması üretici fiyatlarını aşağı çekti. Bağda kilogramı 10-15 liraya kadar gerileyen üzümün market ve pazarlarda ortalama 50 liradan, büyükşehirlerde ise 75 ila 100 liraya kadar satılması üreticilerin tepkisine neden oldu.

Üreticiler, artan işçilik ve girdi maliyetlerine rağmen ürünlerini geçen yılın çok altında fiyatlarla satmak zorunda kaldıklarını belirterek, bağ ile tezgah arasındaki fiyat farkına dikkat çekti.

Üzümde yüksek rekolte fiyatları düşürdü

Geçen yıl 50 liraydı, bu yıl 10-15 liraya düştü

Bölgede üreticilik ve tüccarlık yapan Kurtuluş Şimşek, maliyetlerin yükselmesine karşın üzümün bağda 10-15 liraya ancak alıcı bulduğunu söyledi. Şimşek, üreticinin elinden düşük fiyata çıkan ürünün market ve pazarlarda çok daha yüksek rakamlara satıldığını belirterek, aradaki fiyat farkının üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.

Üretici Kemal Aslan da geçen sezon bağda kilogramı yaklaşık 50 liradan satılan üzümün bu yıl 10-15 liraya kadar gerilediğini söyledi. Fiyatlardaki sert düşüşün nedeninin araştırılması gerektiğini belirten Aslan, üreticinin aylarca emek verdiğini ancak hasat zamanı beklediği kazancı elde edemediğini dile getirdi.

Aslan, "Yani bu neyden kaynaklanıyor? Biz üretiyoruz, çalışıyoruz, çabalıyoruz, üste getiriyoruz. Tam kazanacağımız zaman '10 lira üzümün kilosu' diyorlar" dedi.

Üzümde yüksek rekolte fiyatları düşürdü

Yüksek rekolte fiyatları aşağı çekti

Komisyoncu İbrahim Boy ise bu sezon fiyatların gerilemesinde yüksek rekoltenin etkili olduğunu söyledi. Üzümde beklenenin üzerinde verim alındığını belirten Boy, hasadın da gecikmesiyle birlikte kısa sürede piyasaya fazla miktarda ürün girdiğini ve bunun bağdaki fiyatları aşağı çektiğini ifade etti.

Üzümün bağdan çıktıktan sonra tüketiciye ulaşana kadar çeşitli maliyetlerin eklendiğine dikkat çeken Boy, ürünün hale ulaştığında işçilik, ambalaj ve diğer giderlerle kilogram maliyetinin 20-25 liraya yükseldiğini belirtti.

Üzümde yüksek rekolte fiyatları düşürdü

Nakliye ve mazot fiyatı artırıyor

Ürünün İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere gönderilmesiyle nakliye ve mazot giderlerinin de devreye girdiğini kaydeden Boy, bu nedenle bağdaki fiyat ile tüketicinin ödediği rakam arasında önemli fark oluştuğunu söyledi.

Boy, "Bağdan 10 liraya çıkan üzüm, yolculuğu sonunda 40-50 liraya ulaşıyor. Zincirde oluşan maliyetler nedeniyle tüketici yüksek fiyatla karşılaşırken, üretici ise düşük fiyata satış yapmak zorunda kalıyor" dedi.

Tarsus'taki üreticiler, sezon boyunca yaptıkları masrafların karşılığını almakta zorlandıklarını belirtirken, tüketici ise bağda 10-15 liraya satılan üzümün tezgaha gelene kadar birkaç kat artan fiyatıyla karşı karşıya kalıyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!