Uzmanından anne babalara uyarı: çocuklarda yetersiz uyku ilişkileri bozuyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Pelin Aytaç Uras, yetersiz uykunun çocukların sağlığı, davranışları ile aile, akran ve öğretmen ilişkileri üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açtığını belirterek kritik tavsiyelerde bulundu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Pelin Aytaç Uras, erken çocukluk döneminde beynin en temel faaliyetinin uyku olduğunu belirterek, yetersiz uykunun çocuğun genel sağlığı ile birlikte aile, akran ve öğretmen ilişkilerini, günlük davranışlarını ve aktivitelerini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Çocuklarda uyku sürecinin büyük bir kısmını REM evresinin oluşturduğunu aktaran Uzm. Dr. Uras; gece boyunca döngüsel olarak tekrarlanan REM ve Non-REM sürelerinin bebeklik döneminde 50-60 dakika, çocukluk ve yetişkinlikte ise 90 dakikaya kadar çıktığını ifade etti.
Uyku Saatinde Çatışma Değil, Sevgi Dolu Rutinler Olmalı
Sağlıklı bir uyku düzeni için belirli rutinlerin oluşturulması gerektiğini söyleyen Dr. Uras, uyku saatlerinin ebeveyn ile çocuk arasında bir çatışma anına dönüştürülmemesi gerektiğine dikkat çekti. Gün içinde yapılan açık hava sporlarının uyku kalitesini artırdığını ancak yatmadan önceki 2-3 saat içinde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerektiğini belirten Uras; odalarda televizyon bulundurulmaması, hafif ışıklı gece lambalarının tercih edilmesi, oda sıcaklığının dengelenmesi ve pamuklu kıyafetlerin giydirilmesi tavsiyesinde bulundu. Bebeğin ilk uyku belirtileri görüldüğünde yatağına yatırılması ve sevdiği bir eşya ya da oyuncağı yanına almasına izin verilmesinin süreci kolaylaştıracağını dile getirdi.
Uyku Bozukluklarında Çocuk Hekimine Başvurulmalı
Kendi kendine uykuya dalmanın zamanla öğrenilen bir davranış olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Uras, uyumak için sürekli anne desteğine veya özel ritüellere alışan çocukların gece döngüsel uyanmalarda da aynı şartları arayacağını bildirdi. Uras, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından kritik öneme sahip olan uyku sürecinde yaşanan aksaklıklarda bir uzmandan destek alınması gerektiğini belirtti.