Ustaların Belge sınavı!

Ustaların Belge sınavı!
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirilmesi ile birlikte Çarşamba ilçesinde inşaat ustaları yapılan uygulamalı ve yazılı sınavlarla Yeterlilik Belgesini alabilmek için uğraş verdiler.

   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye İş Kurulu’nun koordinasyonuyla Dünya Bankası’nın fon desteğiyle istihdam ve eğitim projesiyle (EİP) başlatıldı. Uzun yıllar boyunca inşaatlarda herhangi bir belgesi olmadan çalışan işçiler için yeni yeni önemi öğrenilen Mesleki Yeterlilik Belgesi yani Ustalık Belgesi almalarının önü açılmış oldu.  Herhangi bir şantiye oluşumu sırasında çalıştırılmak üzere başlatılan ustaların artık MYK ‘nın yazılı ve sözlü sınavına girmesi zorunlu hale getirildi. İl ve ilçelerin belirli yerlerine konuşlandırılmış sınav alanı ile en az 4 kişi başlarında bulunan görevli ile sürdürülüyor. Sınav alanının oluşturulması için en az başvuru sayısı ise 35-40 kişi olarak belirlenmiş sınava girmek isteyen inşaat işçileri önce sigortalı çalıştıklarına dair SGK dökümleriyle bilgilendirmesi daha sonra ise belli bir ücret  ödeyip bu sınava başvurabilecekleri öğrenildi.



Sınavda başarılı olmaları durumunda ustalık belgelerini almayı hak kazanan işçilere verilen ücretlerin 1-1,5 ay sonra geri iade edildiği de verilen bilgiler arasında.

Çarşamba ilçesinde de özel bir firmanın yetkilendirildiği öğrenilirken, her ustanın bu sınava girebileceği, alçı, kalıp, duvar, boya, demir, beton ustası olup belgelerinin olmaması durumunda bu sınava girebilecekleri belirtildi.

Bir yılı aşkın süredir Çarşamba ilçesinde bu sınavın gerçekleştirildiği açıklanırken, sınavın 2 aşamalı olduğu bilgisi de aktarıldı. Sınav önce uygulama eğitimi ile başlarken, daha sonra ise yazılı sınava giriliyor. Bu sınavda başarı sağlayanlara ustalık belgesi verilirken, bu belgenin süresinin ise 5 yıl geçerli olduğunu dile getirildi. Bu belgeyle 5 yıl içinde eğer yine 1,5 yıl sigortalı çalışmaları halinde bu sürenin 10 yıla çıktığı öğrenildi.

Bu belgenin hem işçi hem de işçi çalıştıran şantiyeler için artı bir hak elde ettiğine vurgu yapan özel firma yetkilileri, bu belgeye sahip olan işçilerin sigorta primleri yüksek primden ödenirken bu belgeye sahip olan usta ile çalışan kurum ve kuruluşlara vergi ödeme hususunda % 30 civarında vergi indiriminden yararlandıklarını dile getirdiler.

HABER-FOTO:GÜLİZAR KELEŞ-AYKUT ERAT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Eğitim