Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatlar Cumhuriyet Meydanı'nda
Samsun'un farklı ilçelerinden halk eğitim merkezlerinin el emeği eserleri, Cumhuriyet Meydanı'nda sergilendi. Atakum, Canik ve Tekkeköy'den gelen kursiyer ve usta öğreticiler, geleneksel sanatları yaşatmak için çalışmalarını halkla buluşturdu.
Samsun’un farklı ilçelerinden halk eğitim merkezlerinde hazırlanan el emeği göz nuru eserler, Cumhuriyet Meydanı’nda Samsun halkıyla buluştu. İlkadım, Atakum, Canik ve Tekkeköy Halk Eğitim Merkezlerinden gelen usta öğreticiler ve öğrenciler, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için ortaya koydukları çalışmalarla dikkat çekti.


“Bu işe heves ederek başladım, sonra âşık oldum”
Atakum Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Arzu Erbir, “Ben özellikle keçi alanında ilgileniyorum. Geleneksel, hatta ölmeye yüz tutmuş bir sanatı gündemde tutmaya çalışıyoruz. Ben bu işe heves ederek ve merak ederek başladım. Öğrenince de biraz âşık oldum ve mutluyum, yaptığım işleri seviyorum. Benim beklentim bu sanatın bitmemesi ve gelecek nesile aktarılmasıdır.” diyen ifade etti.
“Ahşap yakma sanatını modernize ederek uygulamaya çalıştık”
Canik Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Kıymet Altıparmak, “15 yıldır bu işi yapıyorum. Genelde geri dönüşüm çalışmaları yapıyorum, boyama faaliyetleri yapıyoruz. Bu yıl da ahşap yakma modülüne değindik. Çok keyifli, güzel bir çalışma yapıyoruz. Zaman aşımına uğramış bütün objeleri değerlendirme şansımız oluyor. Tabi ahşap yakma sanatı unutulmaya yüz tutmuş bir sanattı, gündemimize modernize ederek uygulamaya çalıştık. Öğrencilerimiz de gerçekten kısa zamanda öğrenmeye çalıştılar, çok güzel işler yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.


“Burada kendimi buldum”
Atakum Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinden Aliye Kaya, “Resmi çok seviyorum. Senelerce resim yapmak istedim. Son 2 senedir Halk Eğitim’de aldığım eğitimlerle güzel resimler yaptım. Halk Eğitim Merkezi bana çok şey kattı. Burada kendimi buldum ve bu yaptığım eserleri Samsun halkına sunuyoruz. Hedefimiz güzel eserler yapmak.” diye konuştu.


“Eserlerimizi Samsun halkına sunuyoruz”
Tekkeköy Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Rukiye Kaynar, “Buraya geldik ve eserlerimizi Samsun halkı ile buluşturuyoruz. Sepetlerimiz doğal, el emeği, göz nuru ile yapılıyor. Öğrencilerim çok çalışıyor ve çabalıyor. Samsun halkına sunuyoruz. Şu anda rağbet güzel, inşallah böyle devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi.
