- Haberler
- Samsun Haber
- Uluslararası Ahşap Komitesine ilk kez bir Türk başkan seçildi
Uluslararası Ahşap Komitesine ilk kez bir Türk başkan seçildi
Samsun Üniversitesi akademisyeni Dr. Öğretim Üyesi Süheyla Koç, yaklaşık 40 ülkeden uzmanların yer aldığı Uluslararası Ahşap Komitesinin başkanlığına seçilen ilk Türk akademisyen oldu.
Genç temsilcilikten başkanlığa uzanan yol
Komitedeki çalışmalarını farklı görevlerle sürdüren Koç, 2019'da genç temsilci, 2023'te ise genel sekreter olarak görev yaptı. Son seçimde ise 30 ülkenin oy hakkı bulunan temsilcilerinden 25'inin desteğini alarak başkanlık görevine seçildi.
Üç yıl süreyle yürüteceği görev öncesinde farklı ülkelerden aldığı desteğin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını belirten Koç, dünyanın farklı bölgelerinden gelen teşvik mesajlarının kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Koç, bu süreci, "Son seçimlerde pek çok ülkeden, 'Artık senin başkan olma zamanın geldi' şeklinde destek aldım. Bu benim için ayrı bir sevinç kaynağı oldu. Bir Türk buralara geliyor, bunları temsil ediyor ama dünyanın da desteğini arkasına alıyor." sözleriyle anlattı.
Kapanan kapılar hedefinden vazgeçirmedi
Uluslararası alanda akademik çalışmalarını sürdürürken çeşitli engellerle karşılaştığını ifade eden Koç, yaşadığı olumsuzlukların kendisini yolundan döndürmediğini dile getirdi.
Çalışmaya devam eden kişilerin zamanla destekleyen insanlarla da karşılaştığını belirten Koç, başarının en önemli unsurlarından birinin vazgeçmemek olduğunu vurguladı.
Koç, "Ben her kapanan kapıda küsüp dönseydim buraya gelemezdim. Çok kapı kapandı. O yol kapanırsa başka yoldan giderim." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ahşap mirasının bilinirliğini artırmayı hedefliyor
Başkanlık döneminde Türkiye'nin geleneksel ahşap mirasının uluslararası alandaki tanınırlığını artırmayı hedefleyen Koç, aynı zamanda tarihi ahşap yapıların karşı karşıya olduğu tehditlere yönelik çalışmalar yürütmek istiyor.
İklim değişikliği, yangınlar ve ormanların yönetimi gibi konuların ahşap miras açısından ciddi riskler oluşturduğuna dikkati çeken Koç, özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki geleneksel ahşap yapıların iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği üzerine bir yüksek lisans öğrencisiyle çalışma yürüttüklerini aktardı.
Tarihi ahşap yapıların yangınlar nedeniyle dünyanın farklı bölgelerinde kaybedildiğini belirten Koç, orman yönetimi konusunda da ülkeler arasında ortak çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Bu alanlarda uluslararası ve Türk uzmanları bir araya getirerek uygulanabilir projeler geliştirmeyi amaçladığını söyledi.
Ahşap ustaları yaşayan miras olarak korunacak
Koç'un başkanlık dönemindeki önceliklerinden biri de geleneksel ahşap yapım tekniklerinin ve bu bilgileri gelecek kuşaklara aktaran ustaların korunması olacak.
Ahşap ustalarının tespit edilerek bilgi ve becerilerinin kayıt altına alınmasının önemine işaret eden Koç, geleneksel yapım tekniklerinin yalnızca yapıların kendisiyle sınırlı olmadığını, bu kültürü yaşatan insanların da korunması gerektiğini vurguladı.
Bu kapsamda ahşap ustalarının "yaşayan miras" olarak tescillenmesi, bilgi birikimlerinin belgelenmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yapılması planlanıyor.
Üniversite yönetiminden başarı mesajı
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da Süheyla Koç'un Uluslararası Ahşap Komitesi başkanlığına seçilmesinin hem üniversite hem de Türkiye açısından önemli bir başarı olduğunu belirtti.
Koç'un söz konusu göreve seçilen ilk Türk akademisyen olmasının ayrıca gurur verici olduğunu ifade eden Aydın, elde edilen başarının akademik çalışmaların uluslararası alandaki karşılığını göstermesi bakımından önem taşıdığını kaydetti.