Türkiye'nin eğitim karnesi yükseldi
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, PISA 2025 sonuçlarında Türkiye'nin fen bilimleri, matematik ve okuma becerilerinde önceki yıllara göre yükseliş gösterdiğini belirterek, başarının en önemli paydaşının öğretmenler olduğunu söyledi.
Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) Genel Başkanı Talip Geylan, PISA 2025 sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye’nin üç alanda da puanlarını yükseltmesinin önemli olduğunu belirten Geylan, elde edilen başarıda öğretmenlerin büyük payı bulunduğunu ifade etti.
Türkiye’nin PISA 2025’te fen bilimleri, matematik ve okuma becerilerinin tamamında önceki sonuçlara göre yükseliş kaydettiğine dikkat çeken Geylan, Türkiye’nin fen bilimlerinde 494, okuma becerilerinde 472 ve matematikte 462 puana ulaştığını belirtti.
Geylan, fen bilimleri ve okuma becerilerinde OECD ortalamasının üzerine çıkılmasının, matematikte ise OECD ortalamasının yakalanmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye’nin PISA’ya ilk kez katıldığı 2003 yılından bu yana da istikrarlı bir yükseliş gösterdiğini kaydeden Geylan, 22 yıllık süreçte fen bilimlerinde 434’ten 494’e, matematikte 423’ten 462’ye, okuma becerilerinde ise 441’den 472’ye yükselindiğini aktardı.
Geylan, “PISA 2025 sonuçları, Türk eğitim sistemi açısından ümidimizi artıran önemli bir tablo ortaya koymuştur. OECD ülkelerinin önemli bir bölümünde öğrenci başarılarının gerilediği bir dönemde Türkiye’nin fen bilimleri, matematik ve okuma becerilerinin üçünde birden yükseliş göstermesi dikkat çekicidir” dedi.
“Başarının baş aktörü öğretmendir”
Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde öğretmenlerin emeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Geylan, eğitim sisteminin temel gücünün öğretmenler olduğunu ifade etti.
PISA 2025 verilerinin de öğretmenlerin öğrencilerle yakından ilgilendiğini ortaya koyduğunu belirten Geylan, öğrencilerin yüzde 74’ünün fen bilimleri derslerinde öğretmenlerinin her öğrencinin öğrenmesiyle ilgilendiğini söylediğini, bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 69 olduğunu aktardı.
Geylan, öğrencilerin yüzde 73’ünün de öğretmenlerinin öğrenciler anlayana kadar öğretmeye devam ettiğini belirtti. OECD ortalamasının ise yüzde 66 olduğunu ifade eden Geylan, bu verilerin Türkiye’nin PISA başarısında öğretmen emeğinin önemini gösterdiğini kaydetti.
Öğretmenlerin yanı sıra okul yöneticileri, eğitim yöneticileri, akademisyenler ve eğitim sisteminin farklı kademelerinde görev yapan tüm çalışanların da başarının paydaşları olduğunu belirten Geylan, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi için çalışanların katkısının önemli olduğunu söyledi.
“Eksiklerimizi de göz ardı etmemeliyiz”
PISA sonuçlarının olumlu bir tablo ortaya koyduğunu ancak eğitim sistemindeki sorunların da göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Geylan, bundan sonraki süreçte öğretmenlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Geylan, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal statüsünün yükseltilmesi, mesleğin itibarının korunması ve mesleki gelişim imkanlarının artırılması gerektiğini belirtti. Sınıf mevcutlarının azaltılması, okullardaki güvenlik ve yardımcı personel ihtiyacının karşılanması ile fiziki, teknolojik ve sosyal imkanların geliştirilmesinin de öncelikli konular arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
Geylan, “Eğitim çalışanından sürekli daha fazlasını istemek yerine öğretmene daha fazlasını vermek zorundayız. Eğitim çalışanının huzurlu olmadığı bir sistemde sürdürülebilir eğitim başarısı oluşturulamaz” diye konuştu.