Türkiye Ekmek israfını önleyemiyor
Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun 3. Bölge Toplantısı olan Karadeniz Bölge Toplantısı Samsun'da yapıldı
Toplantıda fırıncılar ile bir araya gelen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırıncıların sorunlarını dinledi. Fırıncılara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yayınlanan Türk Gıda Kodeksi, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği hakkında bilgiler verildi Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Selman Ayaz tarafından oda başkanlarına uygulamalar hakkında bilgiler verildi.
Toplantı sonrası basın açıklamasında bulunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı," Karadeniz Bölgesi'ndeki fırıncıların en büyük sorunu haksız rekabet. bu sorun Türkiye'nin sorunu. Bugün günde ürettiğimiz ekmeğin 7 milyon adet israf ediliyor. 7 milyon ekmekten 3 milyon adeti fırınlardaki israflar. Kaliteli ekmek üreterek bu israfın önüne geçmemiz gerekiyor. Aksi taktirde, hem hijyen ve sağlıklı ortamda ekmek üretme imkanını kaybetmiş olacağız, hem de ekmek israfının önüne geçmek noktasında bir başarı sağlamamış olacağız. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlamış bulunuyoruz. İnşallah bu konuda netice alırız. Bir işletmede üretim artması doğrultusunda maliyette düşecektir. Üretim düşerse. Maliyette artacaktır. Bu da tüketiciye yansımaktadır. Hijyen eğitimi hakkında gerekli başvurular alınmakta ve bu tür eğitimler verilmektedir. Hijyen ve sağlıklı ekmek üretmek konusunda Bakanlık önem vermektedir. Müşterek hijyen eğitimleri verilmektedir" dedi.
Türkiye'de şehir içindeki fırınların şehir dışına çıkarılması söz konu olmadığını hatırlatan Başkan Balcı, " Türkiye'de bozulmayan tek ekmek Karadeniz Bölgesi ekmeğidir. Karadeniz Bölge ekmeği Türkiye'ye nam salmıştır. Karadeniz'deki bu ekmeğin damak tadının bozulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu bölgede de rekabet başını almış gidiyor" diye konuştu.