Türk Somonu Dünya Pazarında Marka Oldu
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de su ürünleri sektörünün son yıllarda büyük bir ivme yakaladığını belirterek, toplam üretimin 1 milyon tonu aştığını, Türk somonu ihracatının ise 500 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Bakan Yumaklı, Artvin'in 3 bin tonluk üretimle Türk somonu yetiştiriciliğinde önemli merkezlerden biri haline geldiğini vurguladı.
Bakan Yumaklı, Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde kurulu barajlarda faaliyet gösteren Türk somonu üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Borçka Baraj Gölü’nde bulunan yetiştiricilik tesisini ziyaret eden Yumaklı, yetkililerden üretim süreci, ihracat kapasitesi ve sektörün geleceğine ilişkin bilgi aldı. Ziyarette Artvin Su Ürünleri Birliği Başkanı Önder Alkan, Çoruh Nehri havzasında faaliyet gösteren tesisler ve bölgenin üretim potansiyeli hakkında sunum yaptı.
İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı’ya Artvin Valisi Dr. Turan Ergün ile belediye başkanları da eşlik etti. Türkiye’de balıkçılık sektörünün hem üretim hem de ihracat anlamında rekorlar kırdığını belirten Yumaklı, son 23 yılda su ürünleri yetiştiriciliğinin yaklaşık 10 kat artarak 650 bin ton seviyesine ulaştığını söyledi.
Türkiye’de su ürünleri üretiminin yüzde 60’ının yetiştiricilik yoluyla sağlandığını ifade eden Yumaklı, barajlar, iç sular ve denizlerin bu alanda büyük bir potansiyel sunduğunu kaydetti. Türk somonu, alabalık, levrek ve çupra gibi ürünlerin artık dünya pazarlarında marka değeri taşıdığını dile getiren Yumaklı, özellikle Türk somonunda son 8 yılda üretimin 15 kat arttığına dikkat çekti.
Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla 2024 yılından itibaren avcılık ve yetiştiricilikte üretim planlamasına geçildiğini hatırlatan Yumaklı, bu uygulamanın yüzde 95’in üzerinde başarıyla hayata geçirildiğini ve koruma-kullanma dengesini gözeten bir sistem oluşturulduğunu söyledi.
2025 yılı itibarıyla su ürünleri ihracatının 2,3 milyar dolara ulaştığını açıklayan Yumaklı, bunun yaklaşık 500 milyon dolarının Türk somonundan elde edildiğini belirtti. Artvin’in bu başarıda önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan Yumaklı, Borçka Barajı’nda 11 tesisin faaliyet gösterdiğini, 2025 yılında bölgede 3 bin ton üretim yapıldığını ve bunun ekonomik karşılığının yaklaşık 765 milyon lira olduğunu kaydetti.
Bu rakamların Artvin için ciddi bir ekonomik katkı anlamına geldiğini ifade eden Bakan Yumaklı, yeni yatırımlar, işleme tesisleri ve ihracata yönelik kapasite artırımıyla Türk somonu üretiminin daha da büyütülmesinin hedeflendiğini söyledi. Yumaklı, üç tarafı denizlerle çevrili ve çok sayıda baraja sahip Türkiye’nin balıkçılıkta çok daha büyük bir potansiyeli barındırdığını belirterek, sektörün ülke ekonomisine katkısının artarak süreceğini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme

