Trump'tan İran'a 'telefon' resti: 'Bütün kartlar elimizde'
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakere sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak diplomasi trafiğinde yeni bir döneme geçildiğinin sinyallerini verdi. Pakistan'da yapılması planlanan kritik görüşmeyi son dakikada iptal eden Trump, Tahran'dan gelen teklifleri yetersiz bulduğunu ve artık 'yüz yüze' yerine 'telefon diplomasisi' yürüteceklerini belirtti.
“10 Dakika sonra daha iyi Bir teklif geldi”
Trump, Pakistan ziyaretini iptal etme kararından hemen sonra İran'ın tavır değişikliğine gittiğini öne sürdü. Görüşmenin iptalinden sadece 10 dakika sonra daha kapsamlı bir teklif ("kağıt parçası") aldıklarını belirten Trump, bu teklifin bir öncekinden daha iyi olmasına rağmen hala ABD standartlarında "yeterli olmadığını" ifade etti.
“Yolculuk gereksiz, telefonla çözeriz”
Müzakere heyetinde yer alan Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner'in 16-17 saatlik bir yolculuk yapmasına gerek olmadığını savunan Trump, şunları söyledi:
Zaman Kaybı: “Çok fazla zaman kaybı, çok fazla iş var. İnsanları bu kadar uzun süre yollarda yormaya gerek yok.”
İletişim Kanalları: “Bizi istedikleri zaman arayabilirler. Anlaşmayı telefon üzerinden sağlayacağız.”
Stratejik Üstünlük: "Bütün kartlar bizim elimizde, her şeyi biz kazandık."
İran Yönetimindeki "İç Çatışma" İddiaları
Trump, İran lider kademesi arasında ciddi bir bölünme ve liderlik savaşı yaşandığını iddia etmeye devam ediyor. İki üst düzey lider kademesinin etkisiz hale getirildiğini savunan Trump, şu an İran'da "kimin başta olduğunun belli olmadığını" ve müthiş bir iç çatışma yaşandığını öne sürdü.
Nükleer Silah ve Ateşkes Konusu
ABD Başkanı, İran'ın asla nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceklerini bir kez daha vurguladı. Mevcut ateşkesin devam edip etmeyeceğine dair sorulan soruya ise net bir yanıt vermekten kaçınarak, "Henüz düşünmedim" demekle yetindi.