Trump'ın Gazze Planına Hamas'tan Şartlı Kabul
İsrail'in Gazze'deki soykırımında dikkatler, ateşkes planı ve uygulamasına çevrildi
Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlattı. İsrail saldırılarında 360 kilometrekarelik alanda 2,3 milyon kişinin yaşam mücadelesi verdiği Gazze'de, 20 binden fazlası çocuk olmak üzere 67 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti, 170 bin Gazzeli yaralandı.
BM ve uluslararası örgütlerin verilerine göre, İsrail, Gazze Şeridi'ndeki binaların yüzde 78'ini yıktı ya da ağır hasar verdi. Sağlık tesislerine en az 1719 saldırı düzenleyen İsrail ordusu, 39 hastaneyi hizmet dışı bıraktı.
Birkaç hastanenin kısmen hizmet verebildiği Gazze'de 1701 Filistinli sağlık çalışanı İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.
Beyaz Saray, 29 Eylül'de Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun görüşmesi sürerken, Trump'ın Gazze planını duyurdu. Netanyahu bir taraftan plana onay verdiği duyururken, diğer taraftan "çekilme"ye ya da Filistin Devleti'nin kurulmasına izin vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Hamas ise esir değişimini kabul ettiğini ve diğer bazı maddelerin müzakere edilmesi gerektiğini açıkladı. Ateşkes anlaşması uluslararası toplumda geniş destek buldu. Çok sayıda ülkeden ve uluslararası kurumdan sürece destek açıklamaları geldi.
ABD Başkanı Trump, başta Türkiye, Katar ve Mısır olmak üzere sürece ciddi katkı veren ülkelere ayrı ayrı teşekkür etti. Hamas yetkilisi, Filistin yönetimini "ulusal uzlaşıyı sağlamak üzere kapsamlı bir toplantıya" davet etti.
"Kapsayıcı bir ulusal mutabakat, Filistin davasının içinden geçtiği krizden çıkışın tek yoludur." diyen Ebu Merzuk, "Trump’ın planını ve ateşkesi, halkımızın çıkarlarını korumak amacıyla kabul ettik. Hamas, Filistin halkının kaderiyle ilgili kararları tek başına almayacak." ifadelerini kullandı.