TOGÜ, Karayaka Koyununu Bilimle Geleceğe Taşıyor
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (TOGÜ) kurulan Çiftlik Koyunculuk Tesisi, coğrafi işaretli Karayaka koyun ırkının korunması, geliştirilmesi ve bölge hayvancılığına daha yüksek verimle katkı sunması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Tescilli ırk için özel üretim tesisi kuruldu
Karadeniz Bölgesi’nin Tokat, Samsun, Giresun, Sinop ve Ordu illerinde yetiştirilen Karayaka koyunu, Türkiye’nin önemli koyun ırklarından biri olarak biliniyor. Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin başvurusu üzerine 2024 yılında TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretle tescillenen Karayaka ırkının geliştirilmesi amacıyla TOGÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde haziran ayında Çiftlik Koyunculuk Tesisi kuruldu.
Tesis, 65 koyun ve 6 koçla üretime başladı; kısa sürede 27 kuzu dünyaya geldi.
Bölgesel bir değer taşıyor
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversitenin bölgesel kalkınmayı önceleyen projeleri önemsediklerini belirterek, Karayaka ırkına yönelik çalışmanın hem akademik hem de bölgesel bir değer taşıdığını söyledi. Yılmaz, “Bu amaç ve vizyonumuz çerçevesinde koyunculuk tesisi açtık. Karayaka koyun ırkı ile ilgili çalışmalar yapılmakta. Bu tesiste öğrencilerimizin uygulamalı eğitim aldığını vurgulamak istiyorum. Hocalarımız ve lisansüstü öğrencilerimiz burada çalışmalarını sürdürmekte.” dedi.
Islah, verimlilik ve sürdürülebilir hayvancılık hedefi
Karayaka koyununun tescilli ve bölgeye özgü bir ırk olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi olarak bu ırkın korunması, iyileştirilmesi, genetik özelliklerinin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Irkın korunması ve sürdürülebilir hayvancılığa katkı sağlanması amacıyla bu tesisi hayata geçirdik.” ifadelerini kullandı. Yılmaz, et ve süt verimliliğini artırmaya dönük akademik araştırmaların sürdüğünü, bölgedeki çiftçilere de bu kapsamda destek verildiğini kaydetti.
“Tokat kebabı Karayaka kuzusuyla daha lezzetli”
Tokat’ın bir tarım ve gastronomi şehri olduğunu belirten Yılmaz, Karayaka ırkının yöresel mutfaktaki önemine dikkat çekti:
“Tokat tarım ve gastronomi şehri, kebabıyla meşhur bir şehir. Tokat kebabı Karayaka kuzusuyla yapıldığında daha lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Karayakada yağ her yerine dağıldığı için daha lezzetli kuzu eti olduğu biliniyor. Dolayısıyla burada yapılan çalışmalar aynı zamanda Tokat'ın hayvancılığına, tarım ve gastronomisine ciddi katkı sağlayacaktır.”





