THY ile Boeing arasında 225 Uçaklık anlaşma
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşme kapsamında, Türk Hava Yolları (THY) ile ABD merkezli uçak üreticisi Boeing arasında önemli bir uçak alım anlaşması imzalandı.
ABD Büyükelçisi Tom Barrack tarafından duyurulan anlaşmayla, THY'nin Boeing’den 200’ün üzerinde yolcu uçağı satın alacağı belirtildi. Gelişme, THY tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamayla da resmen doğrulandı.
THY'nin KAP’a yaptığı bildirime göre, 2029-2034 yılları arasında teslim edilmek üzere Boeing firmasından 50’si kesin, 25’i opsiyon olmak üzere toplam 75 adet B787-9 ve B787-10 Dreamliner tipi uçak siparişi verildi. Açıklamada, söz konusu uçakların motor temini ve bakım hizmetleri için Rolls-Royce ve GE Aerospace firmaları ile görüşmelerin sürdüğü ifade edildi.
Öte yandan, THY’nin Boeing ile yürüttüğü diğer bir alım sürecinde ise 100’ü kesin, 50’si opsiyon olmak üzere toplam 150 adet 737 MAX 8/10 tipi uçak için anlaşmaya varıldığı bildirildi. Motor üreticisi CFM International ile yapılan müzakerelerin tamamlanmasının ardından siparişin resmen verileceği kaydedildi.
THY, söz konusu siparişlerin devreye girmesiyle birlikte 2035 yılına kadar filosunu tamamen yeni nesil uçaklardan oluşturmayı hedefliyor. Bu dönüşümün, şirketin operasyonel verimliliğini artırması ve yıllık ortalama büyüme oranını yüzde 6 seviyesinde tutması öngörülüyor.
Bakmadan Geçme
