• Haberler
  • Siyaset
  • TBMM'de çocuklara yönelik yeni düzenleme mesaisi başlıyor

TBMM'de çocuklara yönelik yeni düzenleme mesaisi başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, yeni haftada çocuklara ilişkin önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifini gündemine alacak. Teklifte, suça karışan çocuklara uygulanacak cezalardan sosyal inceleme süreçlerine kadar birçok değişiklik yer alıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 4 Ağustos Salı günü başlayacak yeni haftada çocuklara yönelik önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifini ele alacak. Genel Kurul'da ayrıca uluslararası bir anlaşmanın onay süreci de görüşülecek.

Genel Kurul'un gündemindeki Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, çocukların adli süreçlerine ilişkin birçok yeni düzenleme içeriyor.

Teklife göre, suçu işlediği tarihte 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 19 ila 27 yıl, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ise 15 ila 18 yıl arasında hapis cezası uygulanabilecek.

Düzenleme kapsamında, 15-18 yaş grubundaki çocukların kasten öldürme veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarını işlemesi halinde yaş indiriminin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda hakime takdir yetkisi veriliyor. Ayrıca 12-15 yaş arasındaki çocuklar için de belirli durumlarda bir üst yaş grubuna ilişkin ceza hükümlerinin uygulanabilmesinin önü açılıyor.

Kanun teklifinde silah güvenliğine yönelik yeni bir hüküm de yer alıyor. Buna göre, ateşli silahını gerekli tedbirleri almadan muhafaza ederek bir çocuğun silaha ulaşmasına neden olan kişiler, daha ağır bir suç oluşmaması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Teklifte dikkat çeken bir diğer değişiklik ise Çocuk Koruma Kanunu'ndaki "suça sürüklenen çocuk" ifadesinin yerine "adli süreçteki çocuk" tanımının getirilmesi oldu. Çocuk hakkında kamu davası açılması durumunda, ilgili bilgiler gerekli idari tedbirlerin alınabilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın il veya ilçe müdürlüklerine bildirilecek.

Yeni düzenleme ile ceza sorumluluğu bulunmayan çocuklar için "yönlendirme tedbirleri" adı altında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilecek. Ayrıca 15 yaşından küçük çocuklar hakkında sosyal inceleme raporu hazırlanması zorunlu hale getirilecek. 15 yaşını doldurmuş çocuklar için sosyal inceleme yaptırılmaması halinde ise bunun gerekçesi iddianame veya mahkeme kararında açıkça belirtilecek.

Genel Kurul'da ayrıca Türkiye ile Kırgızistan arasında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması'nda değişiklik öngören protokolün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi de görüşülecek.

Öte yandan TBMM'de salı ve çarşamba günleri siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul olayları ile çocukların dijital ortamlarda karşılaştıkları risklerin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!