Taşköprü Sarımsağından Üretilen Siyah Sarımsak 6 Ülkeye İhraç Ediliyor
Avrupa Birliği ve Türkiye'den coğrafi işaret tescili alan Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsak, hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun ilgi görüyor. Kastamonu'da üretilen siyah sarımsak ürünleri Almanya, Polonya, İngiltere, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya'ya ihraç ediliyor.
Kastamonulu girişimci Halit Cebeci, 2012 yılında yaptığı Güney Kore ziyareti sırasında tanıştığı siyah sarımsağı Türkiye’de üretmeye karar verdi. 2015 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden bilimsel destek ve KOSGEB’den proje bazlı destek alarak üretime başlayan Cebeci, ilk denemelerini Kastamonu merkezde küçük bir dükkanda gerçekleştirdi.
Artan ilgiyle birlikte üretimini genişleten Cebeci, bugün Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla köyündeki 750 metrekarelik modern tesisinde üretim yapıyor.
Cebeci, siyah sarımsağın Taşköprü sarımsağının fermente edilmiş hali olduğunu belirterek, “Fermantasyon işlemi, sarımsağın belli sıcaklık ve nem koşullarında 6-8 hafta bekletilmesiyle oluşuyor. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal şekilde üretiyoruz” dedi.
“Siyah sarımsaktan sirke ve farklı ürünler geliştirdik”
Zamanla ürün çeşitliliğini artırdıklarını söyleyen Cebeci, “İlk başta sadece baş olarak ürettiğimiz siyah sarımsağı daha sonra püre haline getirdik. Taşköprü’de yetişen tek dişli ‘mürdük’ sarımsağının siyah halini ürettik. Ayrıca siyah sarımsaktan sirke gibi farklı ürünler de yaptık. Şu anda ondan fazla çeşit siyah sarımsak ürünümüz var ve bunları zincir marketlere, restoranlara veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Taşköprü sarımsağından ilaç ham maddesi üretmeyi hedefliyoruz”
Siyah sarımsağın yalnızca gıda sektöründe değil, ilaç ve kozmetik gibi alanlarda da kullanıldığını vurgulayan Cebeci, “Taşköprü sarımsağından ilaç ham maddesi üretme projemiz var. Şu anda ekstresini elde ettik, bazı ilaç firmalarıyla tablet, kapsül ve şurup formları üzerinde çalışıyoruz” dedi.
“Kokusuz, besin değeri yüksek, gurme bir lezzet”
Siyah sarımsağın beyaz sarımsağa göre daha zengin bir besin içeriğine sahip olduğunu belirten Cebeci, “Fermantasyon sonrasında sarımsağın kokusu kayboluyor, aroması yumuşuyor. Ofis ortamında çalışanlar için de tüketimi kolay. Kuru erik tadına benzeyen aromasıyla daha gurme bir lezzet sunuyor” diye konuştu.
Üretim kapasitesini her geçen yıl artırdıklarını söyleyen Cebeci, “Artık yalnızca yurt içine değil, Almanya, Polonya, İngiltere, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya gibi ülkelere de siyah sarımsak ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.

