Tarımsal Kuraklık Endişesi Sürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ekim ayına ilişkin iklim ve sulama analizine göre, Türkiye genelinde yağışlar geçen yılın aynı ayına göre artış gösterdi. Ancak İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, tarımsal kuraklık riski açısından yakından izleniyor.

Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ekim ayında Türkiye genelinde ortalama 53,5 milimetre yağış kaydedildi. Bu, geçen yıl ekim ayına göre yüzde 99,6’lık bir artış anlamına geliyor. Sıcaklıklar ise 15,7 santigrat dereceyle normallerin 0,1 derece üzerinde seyretti.

Bölge Bölge Durum

Marmara Bölgesi: Mısır, ceviz, çilek, zeytin ve mandalina hasadı devam ediyor. İklim koşulları ve toprak hazırlıkları, geçen yıla göre daha elverişli.

Ege Bölgesi: Yağışlar yeterli seviyede ve olumsuz iklim etkisi gözlenmiyor. Toprak hazırlıkları ve kışlık ekimler sürüyor. Pamuk, limon, nar, portakal ve zeytin hasadı devam ediyor.

Akdeniz Bölgesi: Yağışlar mevsim normallerinde seyrederken, yalnızca Adana ve Mersin’de normalin altında kaldı. Bazı bölgelerde narenciye hasadının yüzde 70’ten fazlası tamamlandı. Antalya’da narenciye hasadı ve hububat ekimleri sürüyor.

İç Anadolu Bölgesi: Yağışlar mevsim normallerinin altında kaldı, ancak geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Ankara, Çankırı, Kayseri, Sivas ve Eskişehir’de tarımsal faaliyetler beklentiyi karşıladı. Meteoroloji projeksiyonlarına göre, Aralık 2025-Mayıs 2026 döneminde bölge kurak geçebilir ve mayıs ayı yağışları verim açısından kritik olacak.

Karadeniz Bölgesi: Yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 11 arttı, ancak birçok ilde normalin altında gerçekleşti. Fındık ve çay hasadı sürerken, budama ve kök sürgünü temizliği yapılıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi: Yağışlar mevsim normallerinin altında kaldı. Buğday ve arpada çıkışlar yaşanırken, Malatya’da meyve ağaçlarında bakım işlemleri yapılıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Yağışlar mevsim normallerinin altında kaldı. Ayçiçeği ve pamuk hasadı devam ederken, gelecek 6 ayda kuraklık öngörülüyor. Sulanamayan hububat alanlarında verim kaybı yaşanabilir. Ekim ve çıkışların hızlanması için aralık ayında yağış bekleniyor.

Buna göre, Türkiye genelinde toprak hazırlığı ve ekim dönemi sürerken, özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri tarımsal kuraklık riski açısından yakından takip ediliyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme