Süt ürünlerinde en fazla artış ayran ve peynirde

Şemsi Bayraktar, süt ürünlerinde en fazla artışın ayran ve peynir üretiminde görüldüğünü bildirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt ürünlerinde en fazla artışın ayran ve peynir üretiminde görüldüğünü bildirerek, “Süt ürünleri içinde ayran üretimi yüzde 10,16 artışla 560 bin tonu, peynir üretimi yüzde 6,39 artışla 600 bin tonu aştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, içme sütü üretiminde yüzde 3,83, yoğurt üretiminde yüzde 2,73 artış görüldüğünü, içme sütünde 1 milyon 298 bin ton, yoğurtta 1 milyon 81 bin tonluk üretime ulaşıldığını, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise 2013 yılında yüzdü 0,08 artışla 7 milyon 939 bin tona çıktığını belirtti.

2010 yılında 6 milyon 745 bin ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, 2011 yılında 7 milyon 74 bin tona, 2012 yılında 7 milyon 932 bin tona, 2013 yılında ise 7 milyon 939 bin tona ulaşıldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:“2010 yılında içme sütü üretimi 1 milyon 91 bin tonken, bu rakam 2011 yılında 1 milyon 165 bin tona, 2012 yılında 1 milyon 250 bin tona, 2013 yılında 1 milyon 298 bin tona yükseldi. Yoğurt üretimi, 2010 yılında 908 bin tondan, 2011 yılında 1 milyon 7 bin tona, 2012 yılında 1 milyon 53 bin tona, 2013 yılında 1 milyon 81 bin tona çıktı. En fazla üretim artışı görülen ayranda 2010 yılında 398 bin ton olan üretim,

2011 yılında 459 bin tonu, 2012 yılında 508 bin tonu, 2013 yılında ise 560 bin tonu aştı.

2010-2013 döneminde sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 17,7 artarken, içme sütü üretimi yüzde 19,02, yoğurt üretimi yüzde 19,06 arttı. Aynı dönemde üretimdeki artış peynirde yüzde 26,89’u bulurken, ayranda yüzde 40,75’e ulaştı.”

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme