Sigarayı bırakmak ilaç tedavisiyle mümkün
Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün kullanımı, önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken, Türkiye'de her yıl milyonlarca kişi sigarayı bırakmak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. İlaç destekli bırakma programları ve bireysel danışmanlık hizmetleri, sigarayı bırakmada en sık kullanılan yöntemler arasında öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığının ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile hastanelerin sigara bırakma poliklinikleri, vatandaşlara hem bilgilendirme hem de özel destek imkanı sunuyor.
Tedavi sürecinin kişiye göre değiştiğine dikkati çeken Arıca, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk geldiğinde hastayı, diğer tüm hastalıkları yönünden değerlendiriyor, ona uygun yöntemi seçiyoruz. İlaç tedavisinin yanında psikolojik danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Bir psikologla beraber çalışıyoruz. İlk aşamada yaklaşık 3 ay kadar sürüyor ama 1 yıla kadar uzattığımız vakalar da oluyor. Her şekilde hastalarımıza destek oluyoruz. İlk 3 ay hastalarımızı daha sık görüyoruz ve genellikle ilaç tedavilerini 3 ay kadar sürdürüyoruz."
İki tür tedavi olduğunu anımsatan Arıca, "Psikolojik tedaviler, bilişsel davranışlı terapiler şeklinde psikoloğumuz tarafından uygulanıyor. Görüşülen hasta, ruhsal durum muayenesi ve sigara içimini tetikleyici sebepler yönünden değerlendiriliyor. Neden ve sonuca yönelik görüşmeler yapılıp, kendisine destek veriliyor. İlaç tedavisiyle psikolojik tedaviyi birlikte de kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Arıca, "İlk bir ayda genel olarak hastaların yaklaşık yüzde 70'i sigarayı bırakıyor. Eğer bırakamazsa 'bırakamadınız' deyip tedaviyi sonlandırmıyoruz. O bırakana kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sonraki 1 yıllık süreçte de yine arada sigara içtikleri takdirde biraz daha uzuyor, yani tam bırakamamış oluyorlar. Bir kişiye 'Sigarayı bıraktı' diyebilmemiz için en az 1 yıl boyunca bir tane bile sigara içmemiş olmasını istiyoruz." dedi.
Bakmadan Geçme





