Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi, Mali Destek Programı çerçevesinde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin proje ortağı, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve İşkur İl Müdürlüğü’nün de proje iştirakçileri olduğu, “Perakende Satış Temsilcisi Akademisi” projesinin ilk etabı sona ererken, ikinci etap için ise ön başvurular alınmaya başlandı. Hedef grubun yüzde 50’si kadın olmak üzere 15-29 yaş arası işsiz gençlerin oluşturduğu proje için başvurular Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda Basın Halkla İlişkiler Müdürü ve aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü yürüten Şehnaz Dereli’yeyapılacak. Samsun TSO’dan yapılan açıklamada son başvuru tarihinin ise 5 Ekim mesai bitimi olduğu bildirildi.
Hedef grup gençler
Projenin önemine vurgu yapan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Bilindiği gibi ülkemizin en büyük sorunlarından biri de işsizlik. Samsun TSO olarak bu zamana kadar istihdama ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla bir çok önemli projeye imza attık. Buprojede bunlardan biri. Hazırladığımız projede hedef grubumuz 15-29 yaş arası Samsun’da yaşayan işsiz kadın ve gençlerimizdi. Bunların en az yüzde 50’si ise kadın olacaktı. Projenin amaçları ise, genç ve kadınların işgücü piyasasına katılımlarının teşvik edilmesiyle istihdam edilebilirliklerini artırmak. Ayrıca, Samsun piyasasında en çok eleman ihtiyacı duyulan “Perakende Satış Temsilciliği” alanına kazandırılacak nitelikli elemanları işgücü piyasasına dahil etmek, bu sektörde işgücü arz ve talebini buluşturmak ve böylece işsizlik oranının azalmasına katkı sağlamaktı. Temmuz ayında başlayan projenin birinci etabını başarıyla tamamladık. İlk etaba 15 gencimiz katıldı ve kursu başarıyla bitirdi. Sıra ikinci etapta” dedi.
Amaç nitelikli eleman yetiştirip, istihdama katkı sağlamak
Eğitimlerin alanlarında uzmanlar tarafından verildiğini kaydeden Başkan Murzioğlu, “Proje çerçevesinde teorik ve pratik olarak, ‘Etkin İletişim Teknikleri’, ‘Profesyonel Satış Temsilcisi Olma Yöntemleri’, ‘Beden Dili’, ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’, ‘Müşteri Memnuniyeti Ölçme’, ‘Motivasyon’, ‘Takım Çalışması’, ‘Yaratıcılık’, ‘Müzakere ve Çatışma Yöntemleri’, ‘Mağaza Alan Yönetimi ve Tanzim Teşhir’, ‘İş Disiplini ve Zaman Yönetimi’, ‘Mutlu İş Yaşamı’, ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’, ‘Kişisel Bakım’, ‘Diksiyon’, ‘Mıcrosoft Ofis Programları Eğitimi’ ve ‘Tüketici Hakları ve Tüketici Hakem Heyetleri’ adı başlıklarında eğitimler düzenleniyor. Proje sonunda perakende satış temsilciliği konusunda eğitim alacak 50 işsiz gencimizden başarılı olanların en az yüzde 90’ının proje bitiminden sonra altı ay içinde istihdamını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Projedeki bir başka hedefimiz de, verilecek teorik ve uygulamalı eğitimler ile Samsun’daki firmalarımızın satış ve pazarlama alanında rekabet güçlerini artırmak, ihtiyaç duydukları eğitimli ve nitelikli perakende satış temsilcilerine sahip olmalarını sağlamak. Birinci etaba yetişemeyen gençlerimiz için yeni bir fırsat daha doğdu. Tüm gençlerimizi kursumuza bekliyoruz” diye konuştu.