Mazlumder üyesi avukatlardan aranma tepkisi

Mazlumder üyesi bir grup avukat, güvenlik önlemleri kapsamında adliye girişinde aranmalarına tepki gösterdi. Aranmalarının hukuksuz olduğunu savunan bir avukat, “Aranmadan geçme yönündeki ısrarımızın nedenini özel yaratıklar veya mavi kanlı insanlar olduğ

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda 31 Mart’ta savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden teröristlerin sahte avukat kimliğiyle adliyeye girmesinin tespiti üzerine, adliyede güvenlik önlemleri arttırılmıştı. Avukatların kartlarını cihazlara okutup çantalarını x-ray cihazından geçirerek adliyeye girmeleri zorunluluğu getirilmesi, güvenlik güçleriyle avukatlar arasında günlerce süren tartışmalara neden olmuştu.
İstanbul Mazlumder şubesi üyesi bir grup avukat, adliye girişindeki aramalara ilişkin basın açıklaması yaptı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan grup adına açıklamayı Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda adliyede savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit olduğu olaya değinen Beyhan, açıklamasında bu saldırının ardından konuşulması gereken iki önemli konunun atlandığını öne sürdü.

“AVUKATLARA YÖNELİK AYRIMCILIK VAR”
Beyhan açıklamasında, “Bu saldırıda asıl konuşulması gereken iki konu ıskalandı. Özellikle yaşam hakkı ve güvenlik zafiyeti ile ilgili konuşulması gerekiyordu. Saldırganların avukat cübbesiyle buraya girdikleri iddiası üzerinde tamamen savunma hakkına yönelik bir takım tedbirlerin alınması gerek görüldü ve bu çerçevede tartışmalar yoğunlaştı. Burada avukatlara yönelik bir ayrımcılık olduğunu görüyoruz “dedi.

“AVUKATLARIN RÖNTGENLENEREK ARANMASI SAVUNMA HAKKINA DARBEDİR”
Avukatların aranmasının savunma hakkına vurulan bir darbe olduğunu savunan Beyhan, “Savundukları insanların çıkarı gereği; çantalarında veya üzerlerinde polisten ve savcıdan habersiz olarak herhangi bir ceza dosyasında doğrudan hakime sunmak isteyecekleri kayıp tabanca, patlayıcı parçası, kanlı gömlek, kamera kaydı gibi delilleri taşıma hürriyetleri olan avukatların elle veya röntgenlenerek aranması öncelikle savunma hakkına vurulacak bir darbedir. Yine herhangi bir hukuk davasında çantalarında veya üzerlerinde müvekkillerinin ticari veya özel hayatlarına ilişkin sır niteliğindeki belge ve fotoğraf gibi delillerini taşıma hürriyetleri olan avukatların aranma çabası savunma hakkının mantığına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“BİZLER ÖZEL YARATIKLAR OLDUĞUMUZU İDDİA ETMİYORUZ”
Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Kaya Kartal ise yaptığı açıklamada avukatların aranmasının hukuksuz olduğunu söyledi. Avukat Kartal, “Biz bu adliyede aranmadan geçme yönündeki ısrarımızın nedenini özel yaratıklar veya mavi kanlı insanlar olduğumuz iddiasına dayandırmıyoruz. Avukatların bir takım özel dosyalarda ihtiyaç duyabilecekleri bir hakka yani savunma hakkına dayandırıyoruz. Avukatlar özel yaratık veya özel insanlar olduğu için bir ayrıcalık talep etmiyorlar” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri