İTHAL ROBOT'LA GELEN ÖDÜLE BAKIN!..

ROBOTLAR ÇİN Mİ, ABD'Lİ Mİ!?

Samsun' da gerçekleştirilen "Eğitimin Yıldızları Projesi Ödül Töreninde” Yılın Bilim Okulu ödülü alan Çarşamba Gökçeçakmak Ortaokulu ödülü büyük fiyasko olarak nitelendirilmesi şaşkınlık yaratıyor. İthal robotlarla Yılın Bilim Ödüllü okulu hakkında iddialar Samsun Milli Eğitimi de şok edecek.

 

"Robotlar gerçekten ithal mi?"

Her yıl TÜBİTAK tarafından desteklenen proje yarışmaları için Çarşamba Gökçeçakmak Orta Okulu bu yıl robotların öne çıkartıldı. Aylardır bu yarışmaya hazırlanan öğrencilerin emeğini ise proje sorumlularının yurt dışından ithal robot getirttiği ve bu hazır robotlara sadece Türkçe bir yazılımla komut vererek istenileni yaptırdıkları ve hem İlçe hem de İl Milli Eğitimde ödül verilmesi fiyasko olarak nitelendirildi.

 

"Robotların maddi kaynağı Örtülü ödenek mi?"

İddialara göre; TÜBİTAK tarafından her yıl yapılan bilim fuar yarışmaları için okullarda proje hazırlayan okul Sorumlularının hesabına belli miktarda maddi kaynak aktarıldığı öğrenildi. Ancak Gökçeçakmak Orta Okulunda hazırlanan robotlar için bu destek dışında okul kantini gelirlerinden de okul idaresince 'örtülü ödenek' olarak kullandırıldığı iddiaları şaşkınlıkla birlikte tepkilere neden olduğu iddia edildi. Yarışma için hazırlanan proje sorumluların projeye emek vererek değil, kolaycılığa kaçması ile TÜBİTAK proje yarışmasına hile karıştıracağı iddiaları hayal kırıklığı yaşatıyor.

"MEM projenin ithal olup olmadığını araştıracak mı?"

Gözler Gökçeçakmak Ortaokulu'nda ki robotların, öğrencilerin, el emeği göz nuru mu, yoksa bazı öğrencilerin çabasına rağmen sorumluların okul kantininden ödenek aldı mı, robotları Çin veya ADB'den hazır robot şeklinde ithal mi edildi sorusuna cevap aranıyor. Çarşamba ve Samsun Milli Eğitimin bu robotları iyice araştırarak TÜBİTAK yarışmaları için ilçe ve ilin adının lekelenmemesi için gerekli işlemleri ve araştırmaları sağlam yapması gerekirken, "Yılın Bilim Okulu" ödülü alması herkesi şok etti. Şimdi gözler İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu robotları TÜBİTAK yarışmalarına gönderip göndermeyeceği merak ediliyor.

 

"Öğretmenin açıklamaları telaş mı?"

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen'in de katıldığı ve Samsun' da gerçekleştirilen "Eğitimin Yıldızları Projesi Ödül Töreni”  projesinden Çarşamba İlçe Milli Eğitim  ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün projelerde ki ayrıntıdan bilgilerinin olmadığı şeklinde yorumlandı. Projeden Sorumlu Öğretmeni Akarcan Çakır, okulda robotlarla ilgili çalışmaları 5 yıldan bu yana yaptıklarını, Öğrencilerin," TEOG' da başarısız olan öğrencilerin nasıl robot yapabildiğini" dillendirmesi bu proje ile tezat oluşturduğu ve başarısız öğrencilerin robot yapmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını dile getiriyorlar.

"Öğrenciler kantin yerine, robot odasına koşuyormuş?"

Yine sorumlu Çakır; "Derslerinde başarısız olan öğrencilerimiz bile burada bir şeyler yapmaya başladı. Öğrencilerimiz artık kantine değil, robot odasına koşuyor.  Robotların maliyetinin bir kısmı TÜBİTAK tarafından karşılanırken, kalan kısmı da köy kooperatifi tarafından üstlenildi" şeklinde açıklamaları sonrası konu hakkında ki iddialarda ki kantin desteğinin özellikle kantin yerine köy kooperatifinden alındığı yönünde ısrarlı açıklama gayretlerinin iddia ve dedikoduları doğrular nitelikte olduğu ileri sürülüyor.

 

Tüm bu iddiaların çok iyi araştırılması ve Samsun'un Ankara'da yapılacak olan TÜBİTAK Yarışmalarında utanç duruma düşürülmemesi, ilçe ve Samsun il milli eğitimine leke bırakılmayacak şekilde araştırmaların yapılması, İl Milli Eğitimin bilgilenilerek projeyi göndermesi gerektiği dile getirilerek böylesi bir olay gerçek ise yarışmaya bu robotların gönderilmemesi gerektiği dile iddia ediliyor.
Kaynak:

1-  http://www.yenisafak.com/hayat/koy-okulunda-robot-fuari-2470827

2- http://www.iha.com.tr/samsun-haberleri/egitimin-yildizlari-samsunda-odullendirildi-samsun-1404843/

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri