GÜZEL YURDUMUZ

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Muğla: Doğudan Antalya, Kuzeydoğudan Burdur ve Denizli, Kuzeyden Aydın, güney batıdan Ege Denizi ile çevrilidir.Muğla`nın Batısı Ege bölgesinde , doğusu Akdeniz bölgesinin Antalya bölümünde bulunur. Trafik numarası 48`dir . Muğla bölgesini Selçuklu Türklerinin meşhur komutanlarından "Muğul bey"Bizanstan alarak fethetti. Bu kahraman ve yiğit komutanın hatırası için bu bölgeye

 " Muğul ili" denildi…

      Muğla , çok eski bir yerleşme merkezi olup, beş bin senelik tarihine sahiptir.Bu tarihi seyir içinde birçok millet ve kültürler geçmiştir. 1071`de Türkler tarafından fethedilmesinden sonra bölgeye Türk- İslam kültürü Hakim olmuştur. Muğla`nın mahalli yemekleri arasında kuzu ve oğlak etinden yapılan püryan kebabı, Milas`ın keşkeşi, Bodrum`un paşa makarnası ve saraylısı , Datça`nın mürdümerik çorbası ve hernep pekmezi meşhurdur.

    Muş: Türklere Anadolu`nun kapısını açan Malazgirt Zaferinin kazanıldığı , her tarafı tarihi ve tabii güzelliklerle dolu olan ilimiz.  Doğudan Ağrı, kuzeyden Erzurum , batıdan Bingöl , güneyden Bitlis, güneybatıdan Batman ve Diyarbakır illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 49`dur. İsminin kaynağı olarak su ve  nehirlerinin bolluğu  sebebiyle şehre "bol su" anlamına gelen "Muşa" denildiği belirtilmişttir…Muş yüksek ve dağlık bir bölgede bulunur. Muş Ovası , Iğdır ovasından sonra doğunun en geniş ovasıdır Uzunluğu 80, genişliği 25 kilometre`dir.  Yüzölçümü 1650 km`dir. İlin en büyük akarsuyu Murat Irmağıdır. Bu ırmak Fırat nehri`nin en önemli koludur. Murat ırmağı Ağrı , Aladağlardan doğar. Muş ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır…Muş ilinde eski çağlardan bu yana birçok millet ve medeniyetler gelip geçmiş ise de Anadolu`yu Türk vatanı yapan 1071 Malazgirt Zaferinden bu yana Türk İslam kültürü bölgeye yerleşmiş ve diğer kültürler unutulmuştur.

              Gelecek sayıda buluşmak üzere esen kalınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.