EY İNSAN

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Ey insan Kaf Dağı kadar yükseklikte olsan da kefene sığacak kadar küçüksün unutma her şeyin hesabı var. İnsan, kendisinin iyiliğine ve hayrına olan şeylerin tersini bile yapabilmektedir. Hem aklının gösterdiği hem de aklının muhalefet ettiği doğrultuda, davranışlar sergileyebilmektedir. Bazı insanlar iyi ya da kötüyü seçmekle hürdür. Seçme yeteneği, Allahın insana verdiği en önemli ve belirgin özelliklerindendir. İnsan irade sahibi olduğu için sorumluluğu söz konusudur.

Özgürlük ve seçme hakkı, insanın sorumlu olma zorunluluğunu da beraberinde getirir. Bundan dolayıdır ki, insan yaşayışından sorumlu olan bir varlıktır. O gün kişi, önceden yaptıklarına bakacaktır. Hatta sadece kendi yaşayışından değil, Allah'ın yeryüzünde ki halifesi olması sebebiyle, dünyada ilahi mesajın gereklerini yerine getirmekle de sorumludur. Herkes yaptığı iyilik kendine, kötülükte kendi aleyhinedir. Herkes kendi davranışından sorumludur. Bu sebeptendir ki bizde EY İNSAN dedik. Bizi yeryüzüne halifesi olarak gönderen sonsuz nimetlerle kuşatan Rabbimizin emir ve yasaklarını evvela kendi nefsimize sonra diğer Müslüman kardeşlerimize anlatıp üzerimize düşen emribil maruf anil münker yani iyiliği emredip kötülükten sakındırmak görevini yerine getirmeliyiz.  Rabbim bizleri de sizleri de başarıya ulaştırsın inşallah.

 Bazı insanlar acelecidir, sabırsızdır,  çabuk şikâyet eder nankördür, mala ve menfaatine düşkündür. Minnet duygusundan tamamen uzak olan insan bağımsızlık düsturunun etkisiyle kendisini çok yükseklere koyabilmektedir. Ancak insan yaratıkların birçoğundan üstün kılınmış, yaratılmış amacı gereği birtakım özellikler de kendisine verilmiştir. Özellikle insanın yaratıcıdan bir mesaj alabilmeye layık görülmesi, yani vahye muhatap kılınması, kendine verilen üstünlüğün ve değerin bir göstergesidir.

Kanaat eden zengin olur, onun var benim yok demeden kıskançlığı bırakan rahat eder. Haram şeyleri terk edenin dini tertemiz olur. Gıybeti bırakan kimse başkaları tarafından sevilir. Güzel amelleri çoğalır. İnsanlardan bir nebze uzak duran, onların kötülüklerinden emin olur.  Az konuşan aklı tamdır. Az rızka razı olan, Allah’a güvenmiş ve bağlanmış olur. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.