Polis, subay, hakim ve savcı gibi zorunlu tayine tabi personellerin öğretmen eşleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı genel idare hizmetlerinde masa başı memurluk görevi yapmaya başladıktan sonra geçmiş hizmetlerine ilişkin bilgilere ulaşamayınca telaşa kapılıp dava açtılar.
MEBSİS’de Bilgilerini Göremeyince Telaşa Kapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen fazlalığı gerekçe göstererek “Öğretmenler polis, subay, hakim ve savcı olan eşlerini gerekçe göstererek istedikleri ile tayin talebinde bulunamayacak” açıklamasında bulunduktan sonra öğretmenler çareyi öğretmenliği bırakıp bakanlığa bağlı genel idare hizmetleri kadrosunda görev yapmakla buldu.
Samsun’dan bir öğretmen 4+4+4 sistemi gerekli hazırlık yapılmadan yürürlüğe girince sınıf öğretmenliği kadrosu mağdur oldu. Özür grubundan sınıf öğretmenlerine tayin açılmadı. “Bizi geçici denilerek genel idare hizmetlerine çektiler. Kılavuz ve duyuru olmadan atandık. Mesai saatlerimiz arttı maaşlarımız düştü. MEBSİS’i incelediğimde bütün bilgilerimin silindiğini fark ettim. 5 yıldır öğretmenlik yapıyorum fakat buna dair hiçbir bilgi görünmüyor. Manisa’dan bir öğretmen arkadaşımız bu konuda Bakanlığa açtığı davayı kazandı. Bende Bakanlığa dava açtım” şeklinde dile getirdi.
Av. Aykış: “Bu Konuda Açılan Davalar Var”
Şikayetvar Avukatı Ramazan Aykış, aynı konu ile alakalı problem yaşayan öğretmenlerin dava açmaya başladıklarına dikkat çekti. Av. Aykış, “Polis, subay,hakim ve savcı gibi zorunlu tayine tabi personelin Milli Eğitim Bakanlığı’nda sınıf öğretmenliği kadrosunda görev yapan eşlerinin atama problemleri bakanlığa açtıkları davalar ile gündeme gelmeye başladı. Konuyu bakanlığa taşıyan öğretmenlere yaşanan sorunların geçici olduğu belirtiliyor fakat açıklamaların resmi bir yanı olmadığı için öğretmenler konuyu yargıya taşımaya başladılar. Olay çok sıcak olmasına rağmen bize bu konuda dava açmak için gelen öğretmenler var.” dedi.
Bakanlık “Öğretmenlerin Bilgileri Silinmedi” Dedi
Öğretmenlerden gelen şikayetleri yanıtsız bırakmayan Bakanlık ise şu açıklamalarda bulundu:
“Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden 2012 yılında toplamda 36.452 öğretmen özür durumundan yer değişikliğine başvuruda bulunmuş, başvuruda bulunanlardan şartları taşıyan 35.300 öğretmenin başvuruları kabul edilmiş ve 32.100 öğretmenin özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atamaları yapılmıştır. Alınan tedbirlere rağmen özür durumuna bağlı yer değişikliği yapamayan ve ilgili mevzuatına göre eşleri zorunlu yer değiştirmeye tabi kamu personeli olan öğretmenlerin talep etmeleri halinde eşinin görev yaptığı ilin ilçe veya il millî eğitim müdürlüklerine Genel İdare Hizmetleri Sınıfında memur kadrolarına atanmaları sağlanmıştır. Söz konusu öğretmenlerin memur olarak atandıkları ilde alanlarında öğretmen ihtiyacı olması halinde tekrar öğretmenliğe geçişleri mümkün olacaktır.Bu öğretmenlerin özlük bilgilerini görebilmeleri için görev yaptıkları müdürlüklere müracaat ederek şifrelerini yenilemeleri gerekmektedir. İlgili öğretmenlerin bilgilerinin sistem üzerinden silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.Açık norm kadro olmaması nedeniyle özür durumuna bağlı olarak yer değişiklikleri gerçekleştirilemeyen öğretmenlerden, yer değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla idari dava açanlar bulunmaktadır. İdari dava açanlardan ilgili mevzuatı uyarınca eşleri zorunlu yer değiştirmeye tabi kamu personeli olanlar bakımından yürütmeyi durdurma kararı verilmekte, diğer öğretmenler bakımından ise durumlarına uygun açık norm kadro bulunmaması nedeniyle yürütmenin durdurulması isteminin reddi kararı verilmektedir. “