DOKUNMAYIN ŞEKERİME...

Erol ŞEKER

Hep duyarız. VEFA  sadece İstanbul' da bir semt değil diyerek. Evet sadece semt değil... Bu günlerde Çarşamba Şeker Fabrikasına emek verenler, Şeker fabrikasından ekmek yiyenler, emekli olanlar... VEFA ne demek anlam ve manasını çok daha iyi hissediyorlar. Hem de taaa yüreklerinde...

Çünkü Şeker Fabrikasının kapanıp kapanmaması ve arazisi için birilerinin yok pahasına her türlü oyuna hazır olduğu iddiaları, elleri arasından kayıp gitmeye hazır ekmek kapılarının gündemden düşmek bilmemesine içerliyorlar. Ama hepsinin suskun olması da düşündürücü!.

Hani derler ya!.  "Deli kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış"

Evet, Çarşamba Şeker Fabrikası adına birisi bir iddia mı, yalan mı ortaya attı.  O taşı ne siyasetçiler, ne STK yöneticileri, ne bürokratlar ne de vatandaşlar bir türlü çıkartamıyor. Taş kuyuda mı, kuyunun neresinde, o taşı attılar mı, kim attı?

O konular da bambaşka konu!  Mesele hem de en büyük mesele Çarşamba Şeker Fabrikası gerçekten kapanacak mı?  Kim veya kimler neden kapatmaya çalışıyor?  Gerçekten bakir rant uğruna mı feda edilmeye hazırlanılıyor.  VEFASI olanlar vefasızlık mı edecek?

Konu hakkında nerede ise hedef haline getirilen, ÇTSO Başkanı Ahmet Yılmaz'ın aktardıklarını yazacaktım. İşin aslı projenin hamalı, yırtınan, koşturan, çırpınıp, yırtınan ismi ÇTSO Başkanı Ahmet Yılmaz. Ona ayrı bir paragraf mutlaka açacağım. Konu ile alakalı uzun uzun görüştük, kendince haklı olan yanlarını ve düşüncelerini aktardı. Neyse yazıma başlamıştım ki, şehir dışından dönen Şeker- İş Sendikası Başkanı Sinan Türe, gazetemizi, ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.  Son anda kararı değiştirdim ve gazete de okuduğunuz üzere kendisinin açıklamalarını yayınladım.

Sonrasında büroya gelirken yolda, büroda çalışırken telefonla arayanların söyledikleri... Mesela; "ismimi verme" diyen bir siyasetçi; "Karma OGSB yapacağız diyenler, fabrikayı çalıştırmak istiyorsalar 850 dönüm araziye fabrikanın çalışması konusunda samimiyseler o araziye şeker pancarı eksinler. O zaman fabrika tıkır tıkır çalışır. Aksine halka mı kendi ceplerine mi çalışacaklar garantisini nasıl verecekler? Hep böyle olmadı mı, söylesinler" dedi.

Aslında bu aktardığım cümleden sonra farkındayım siyasi çekişme de o isim hakkında birileri hemen "şu" diyecek. Yazık, ön yargı atomu parçalarmış fakat siyaseti ne parçalayabiliyor ne de kısır çekişmeyi sonlandırabiliyor. Bunların derdi, sıkıntısı, çekişmesi de böyle bir şey işte... Hele bir siyasetçi adı veriyorlar ki şaşmamak elde değil. O konuyu araştırmadan asla isim yazmamaya kararlıyım.

Neyse, sonra Başkan Sinan Türe; "Bizi kimse hafife almasın. Bu memlekette binlerce ekmek yemiş, emekli olmuş insanlar var, bizler vefalı insanlarız. Bu Fabrikaya borcumuz var ve borcumuzu ödemek için mücadelemizi sürdüreceğiz"

Yazıyı kaleme almadan önce şöyle bir geçmişi ve bu gün yaşananları düşünüyorum da...  Bu ön yargıları, kısır çekişmeleri, Şeker Fabrikaları Genel Müdürünü,  Tarım Bakanını, Maliye Bakanını kim bitirebilir? Yada kim bu işlerin içinde kendine güç addettirip ortalığı kasıp kavurur? Aslında o isim belli...

Ama onu yazmayacağım, konuşmayacağım dedim ya!.. Seçim dönemi halk kararını versin ya ödüllendirsin ya cezasını verip biletini kesip göndersin ilk memleketine...

Her neyse; Çarşamba'nın her derdi bitti Karma OGSB ile,Şeker fabrikası arazisi derdi mi kaldı.

İyi bakın beyler. Karma OGSB ne asla karşı değilim.  Ama Şeker Fabrikasının KAPANMASINA VE KAPATILMASINA da o kadar şiddetle KARŞIYIM...

Bu muhabbet içinde varsa yoksa bir OGSB, Şeker Fabrikası arazisi, fabrikanın kapanıp, kapanmayacak  muhabbeti gidiyor. Çarşamba halkına soralım.

Söylenenlerin çoğu hikaye. OGSB'ler büyük iş adamlarını ihya etti. Fakir, sıradan vatandaşlartan kimi ihya etmiş ki; Çarşamba'lıyı ihya etsin.

Çarşamba Şeker Fabrikası öyle mi; En yüksekte ki köylüsüne, ovada ki çiftçisine, şehirde ki esnafa, kamyoncusuna, besicisine, etine, sütüne, memuruna, işçisine velhasıl herkese yardımı, yararı var. Herkesi ihya etti.  Kimse 3-5 kişiyi ihya edecek proje övmesin. ZENGİNİ ZENGİN EDECEK İŞ SÖYLENMESİN.

Sahil boyunu tapulayanların derdi daha bir başka. O nedenle ve ısrarla Karma OGSB'ye asla karşı değilim ama; Ne yaparsanız yapın ama DOKUNMAYIN ŞEKERİME...

Mutlu ve (sağ) - lıcakla kalın...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.