Serinlik Arayanlara: Mükemmel Bir Karpuz Nasıl Seçilir?
Parlak kabuğuna, düzgün şekline aldanmayın! Lezzetli bir karpuzu ayırt etmek için altındaki sarı lekeye, çatlak izlerine ve hatta sapının kuruluğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
Parlak kabuğuna, düzgün şekline aldanmayın! Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuzu seçerken, dış görünüşüne güvenmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Marketten eve getirip kestiğinizde tatsız, sulu değil veya kelek karpuzla karşılaşmamak için bazı küçük ama etkili ipuçlarını bilmekte fayda var. İşte, tam kıvamında, tatlı ve sulu bir karpuz seçebilmeniz için dikkat etmeniz gereken 5 önemli detay…
1) Altı Sarıysa, Tadına Doyulmaz!
Karpuzun yere temas eden alt kısmı ne kadar sarıysa, o kadar olgunlaşmış ve tatlıdır. Bu sarı leke, meyvenin güneşte yeterince dinlendiğini ve tam kıvamında olgunlaştığını gösterir.
2) Çatlaklar Güzelliğin Değil, Lezzetin İşareti
Karpuzun kabuğundaki kahverengi lekeler veya örümcek ağına benzeyen çatlaklar, polenleşmenin fazla olduğunu ve dolayısıyla meyvenin oldukça tatlandığını gösterir. Yani pürüzsüz değil, ‘lekeli’ karpuzlara şans vermek gerekir.
3) Dişi Tatlı, Erkek Sulu Olur
Karpuzlar cinsiyetine göre de ayrılıyor. Daha yuvarlak ve küçük olanlar dişi; uzun ve oval şekilli olanlar ise erkek olarak bilinir. Dişi karpuzlar daha tatlı olurken, erkek karpuzlar daha fazla su içerir. Damak zevkinize göre tercihinizi yapabilirsiniz.
4) Orta Boy ama Ağırlığıyla Şaşırtmalı
Karpuzun boyutuna değil, ağırlığına bakın. Ne çok büyük ne de çok küçük olan, orta boy ama elinize aldığınızda beklediğinizden daha ağır gelen karpuzlar en ideal seçimdir. Bu, içinin dolu ve sulu olduğunun göstergesidir.
5) Kuru Sap, Olgun Meyve
Karpuzun sapı hâlâ yeşilse, büyük ihtimalle erken toplanmıştır. Ancak sapı kurumuş karpuzlar, dalında yeterince bekleyip olgunlaşmış olanlardır. Sapı kuru olan karpuzu seçerseniz, tat konusunda pişman olmazsınız.



