'Şeker masum değil, hastalık nedeni'
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, şekerin yalnızca kilo aldıran bir tatlandırıcı değil, birçok ciddi sağlık sorununun başlıca tetikleyicisi olduğunu belirtti.
Hastane tarafından yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Doç. Dr. Oral, aşırı şeker tüketiminin başta kalp-damar hastalıkları, diyabet ve obezite olmak üzere, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını ifade etti.
“Kalp, beyin ve damarlar doğrudan etkileniyor”
Fazla şekerin, damar sertliğini hızlandırarak inme ve kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Oral, çocuklarda ise erken yaşta obezite, bağımlılık benzeri davranışlar ve ileri yaşlarda diyabet riskine dikkat çekti.
“Şeker fazlası ilaç değil, hastalıktır” diyen Oral, gizli şeker tuzağına da işaret etti.
Günlük tüketilen birçok üründe fark edilmeden yüksek oranda şeker bulunduğunu belirten uzman, “Gazlı içecekler, hazır meyve suları, paketli gıdalar ve çeşitli soslarda gizli şeker oranı çok yüksek. Bu ürünler farkında olmadan günlük sınırın çok üzerinde şeker alınmasına neden oluyor” dedi.
“Sadece obezite değil, kanser ve bağışıklık zayıflığına da yol açabilir”
Aşırı şeker tüketiminin sadece kilo alımı, obezite ve diyabetle sınırlı kalmadığını belirten Oral, şekerin aynı zamanda karaciğer yağlanmasına, bağışıklık sisteminde zayıflamaya ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirildiğini söyledi.
DSÖ Ne Kadar Şeker Tüketimini Öneriyor?
Doç. Dr. Alihan Oral, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) günlük kalori alımının en fazla yüzde 10’unun şekerden gelmesini önerdiğini hatırlattı ve şu bilgileri verdi:
“En sağlıklı sınır, bu oranı yüzde 5’e düşürmek. Bu da yaklaşık günde 6 çay kaşığı şeker anlamına geliyor.”
Tatlı ihtiyacını meyveyle karşılayın, paketli gıdadan uzak durun
Sağlıklı yaşam için vatandaşlara çağrıda bulunan Doç. Dr. Oral, tatlı ihtiyacının taze meyvelerle giderilmesini, paketli ürünlerden uzak durulmasını ve düzenli egzersizin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.