Tekcan, SASKİ’nin borç yükü, su fiyatlandırma politikaları ve merkezi hükümetin sorumluluklarını yerine getirmemesi konularında ciddi eleştirilerde bulundu. Tekcan, suyun temel bir hak olduğunu vurgulayarak mevcut su yönetimi politikalarını "adil ve sürdürülebilir değil" şeklinde nitelendirdi.
"SU FİYATLARINDA İNDİRİM YETERLİ DEĞİL"
Dr. Tekcan, SASKİ’nin Genel Kurul toplantısında alınan %15’lik su fiyat indirimi kararını olumlu ancak yetersiz buldu. TÜFE oranlarına göre yapılan zamların su faturalarını sürdürülemez hale getirdiğini belirterek, “İndirimlerin ardından birkaç ay içinde otomatik zamlarla bu indirimlerin etkisi kayboluyor. Su gibi temel bir yaşam hakkına erişim, vatandaşın sırtına yüklenen maliyetlerle engelleniyor,” dedi.
MERKEZİ HÜKÜMET YATIRIMLARI ÜSTLENMELİ
Tekcan, Büyükşehir Yasası’nın ardından SASKİ’nin sorumluluk alanının dokuz kat büyüdüğünü, ancak merkezi hükümetten gelen kaynakların artmadığını ifade etti. 2014’te yasalaşan düzenlemelerle, altyapı yenileme ve su yatırımlarının büyükşehir belediyelerine devredildiğini ancak merkezi bütçeden yeterli destek sağlanmadığını dile getiren Tekcan, “Devlet, SASKİ gibi kuruluşları yalnız bırakıyor. Bu yatırımları merkezi hükümet üstlenmelidir. Su idarelerinin borçlanma yoluyla gerçekleştirdiği yatırımlar, halkın su faturalarına yansıyor. Bu doğru bir politika değil” diye konuştu.
BÜYÜK BORÇ YÜKÜ VE FAİZ YÜKÜ
SASKİ’nin 2010 yılında aldığı 42 milyon Euro ana para borcunun büyük bir kısmının halen ödenmediğini söyleyen Tekcan, kur farkı ve faiz ödemelerinin SASKİ’nin finansal yükünü artırdığını belirtti. “2023 yılında SASKİ’nin borcu 3 milyar TL’nin üzerindeydi. Faiz ve kur farkı ödemeleri nedeniyle su faturalarının %25’ini ödüyor olmamız gerekirken %75 daha fazla ödüyoruz,” dedi.
YENİ BARAJLAR İÇİN ENDİŞE
Samsun’da yapımı devam eden Salıpazarı ve Darköy Barajları’nın önemine vurgu yapan Tekcan, bu projelerin maliyetlerinin de su fiyatlarına yansıtılacağını ifade etti. Darköy Barajı için herhangi bir hibe veya fon bulunmadığı takdirde SASKİ’nin 4 milyar TL’lik yeni bir borçla karşılaşacağını belirterek, “Bu borç, torunlarımızın dahi ödemekte zorlanacağı bir yük olacaktır. Merkezi bütçeden destek şart,” dedi.
SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR
SASKİ’nin gelirlerinin %83’ünün öz kaynaklardan, yalnızca %17’sinin İller Bankası payından karşılandığını belirten Dr. Tekcan, suyun ticari bir ürün olarak görülmesini eleştirdi. Tekcan, “Suyu ticari bir ürün değil, bir yaşam hakkı olarak ele almalıyız. Merkezi yönetimden yeterli destek alınmadığı sürece bu sistem sürdürülebilir değildir. Su idareleri adil bir şekilde finanse edilmeli ve suyun maliyeti halka yüklenmemelidir,” ifadelerini kullandı.
Son olarak, su ve kanalizasyon idarelerinin yapısının baştan sona yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Tekcan, Samsun için daha adil ve sürdürülebilir bir su yönetimi politikası çağrısında bulundu.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.