SAMSUN'DA TAVUK TEZGAHLARI DURGUN
Samsun'da tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, tezgahlarında yaşanan durgunluğu yaklaşan Kurban Bayramı'na ve maaş haftasına bağlıyor. Kefeli, 'Tezgâhlardaki durgunluğun sebebi kurbana yaklaşılıyor olmamız ve maaş haftası aralığındayız bu da etkiliyor.'dedi.
Samsun’da tavuk tezgahlarındaki yoğunluk, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yerini sakinliğe bıraktı. İlkadım ilçesinde tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, geçen seneye göre bu Kurban Bayramı tezgahlardaki durgunluğun alışagelmişin dışında bir durum olduğunu, vatandaşın kurbana hazırlandığı için etten uzak durduğunu ifade ediyor. Ayrıca Kefeli, vatandaşların maaşları yatınca tezgahlarının bir nebze tekrar hareketlendiğini de belirtiyor.
“HER KURBAN ÖNCESİ BÖYLE OLMUYORDU”
Hayriye Kefeli Tavukçu, “Tezgâhlardaki durgunluğun sebebi kurbana yaklaşılıyor olmamız. Vatandaş kurbana hazırlık yapıyor, bayrama kendilerince hazırlanıyor. Ancak kurban hissesi 25 bin lira olmuş, iki emekli maaşı toplamına denk geliyor. Onlar için de zor. Geçen seneki Kurban Bayramı öncesine göre bu bayram öncesi daha sakiniz. Her kurban öncesi böyle olmuyordu, Bu sene farklı.” İfadelerini kullandı.
‘MAAŞLAR YATINCA HAREKETLİLİK BAŞLIYOR’
“Şu da bizi etkiliyor, Mesela maaş haftası aralığındayız bu da etkiliyor. Emekli maaşları ve memur maaşları yattığı zaman, vatandaşta para olduğu zaman hareketliliği biz esnaf olarak hissediyoruz. Kurban öncesi maaşlar ve ikramiyeler yatınca hareketlilik başlıyor. Belediyeler işçisine maaşını yatırınca da bizim esnaf olarak tezgâhlarımıza bu olumlu yansıyor. Bizim tezgahlarda sıklıkla fiyatlarımız değişmiyor ancak alım gücü düşüyor ve Bu sefer vatandaş 2 kilo yerine 1 kilo alıyorlar. Market fiyatlarına göre uygunuz, ancak sakinlik devam ediyor.” dedi.
Dükkandaki beyaz ette, tavuk butun kilosu 110 lira, kanadın kilosu ise 150 liradan alıcısını beklerken, Kefeli’ye göre esnaftaki durgunluğun temel sebebi, ekonomik açıdan alım gücünün düşmesi ve hayat pahalılığı.