• Haberler
  • Güncel
  • Samsun'da İşbirliği ve Güç Birliği Arayışları Yoğunlaştı

Samsun'da İşbirliği ve Güç Birliği Arayışları Yoğunlaştı

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ve Dünya Gazetesinin ortaklaşa düzenlediği 'Değişen Dünya Piyasalarında Rekabetin Önşartı İşbirliği, Güçbirliği ve Ortaklık' konulu ortak

 

Dünya Gazetesi Yazarı ve Yönetim Danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt’un moderatörlüğünü yaptığı ortak akıl toplantısında sanayiciler, mali müşavirler ve işadamları ortaklık ve işbirliği yapmanın önemini tartıştılar.

Dünya Gazetesi Yazarı ve Yönetim Danışmanı Rüştü Bozkurt,  dünya ekonomisi ve iş çevrelerindeki talep ve kurallarının, faktörlerinin, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin, rekabet şartlarının köklü biçimde değiştiğini söyledi.

ORTAK İŞ YAPMA ÖZELLİKLERİMİZİ ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ

Bozkurt, nüfusun hızla kent merkezlerinde toplandığını belirterek, "İstihdam tarım ve imalat kesiminden hizmet kesimine doğru kayma baş göstermiştir. Söz dağarcığımızda bulunan, ‘küçük olsun benim olsun’, ‘bizde ortaklık olmaz’, ‘ortak atın beli eğri olur’ gibi kültürel önyargılarımızın mutlaka kırılması gerekmektedir. Dünyanın gelişen ekonomileri ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile küçük ve orta ölçekli yapının esneklik ve hızına dayanıyor. Bu nedenle kültürel ve inanç sistemimizde var olan birleşme, dayanışma, ortak iş yapma gibi özelliklerimizi öne çıkarmalıyız" dedi.

KASİF Başkanı Osman Reis toplantıda yaptığı konuşmada günümüz dünyasında işbirlikleri ve ortaklıkların kurulmasının son derece önem kazandığının altını çizerek, “İş dünyası olarak hepimiz kendimizi işbirlikleri ve ortaklıklar kurmaya hazır hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.

KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu ise ortaklık kurmanın önündeki en büyük engellerden birinin benim olsun küçük olsun anlayışının olduğunu, ama günümüz ekonomik koşullarında küçüklerin yaşama şansı kalmadığını bu nedenle ortaklıklar ve işbirlikleri yaparak işlerimizi büyütmemiz gerektiğini söyledi.

Ortak akıl toplantısında; Günümüzde İşbirliği ve Ortaklıklar Neden Önem Kazanıyor?, Gelecek 10 yılda İşbirlikleri bizi niçin zorlayacak?, İşbirliği ve Ortaklığı Engelleyen Kültürel Faktörler Nelerdir?, Başarılı işbirliklerinin özellikleri nelerdir?, Başarıla bir işbirliği ve ortaklık için zihinsel ve pratik anlamda neler yapılmalıdır?,Kimlerle işbirliği yapılmalı ve Kimlerle yapılmamalı? sorularının cevapları arandı.

REKABET EDEBİLMEK İÇİN ORTAKLIKLAR ÖNEM KAZANDI

Toplantı da konuşan Bafra Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Aydın, günümüzde rekabet hızının gelişmesi, sermaye birikiminin yetersizliğinden kurtulmak için, rekabet üstünlüğü elde etmek için, maliyetleri düşürmek için ortaklıkların önem kazandığını söyledi.

İşbirliği ve ortaklık kurmanın önündeki en büyük engellerin; birbirine olan güvensizlik, inanç eksikliği, aile işleri ve ticaretin birbirine karıştırılması, geçmişte yaşanan kötü örneklerin olumsuz etkisi, ortaklıklar kurulurken sözleşme eksikliği, az olsun benim olsun algısı, eltiler kavgası, ya elimdekini kaybedersem kaygısı, ortaklık kurmakla ilgili yasaların olgunlaşmaması gibi faktörlerin olduğu ortaya kondu.

Başarılı işbirliklerinin özellikleri olarak, ticari kuralların uygulanması, duygusal davranmama, profesyonel yönetim anlayışı, yapılan işte uzmanlık, iş bölümünü, kurumsal yapının gelişmesi, eşlerin işlere karıştırılmaması, paylaşmayı bilmek gibi faktörlerin önemli olduğu ortak akıl toplantısında dile getirildi.

Başarıla bir işbirliği ve ortaklık için zihinsel ve pratik anlamda; yeterli sermaye ve insan sermayesi oluşturmak, yazılı kurallara ve sözleşme kültürüne dayanmak, profesyonel yöneticilerden yararlanmak, şirket anayasaların oluşturulması ve ben değil biz olabilmek gibi unsurların önemli olduğu vurgulandı.

Ortak akıl toplantısında kimlerle ortaklık kurulması ve kurulmaması konuları da tartışılarak; bilgili, dürüst, kendini kanıtlamış olan, ilkeli, ortaklıkları yaşatmaya niyeti olan, projesi olan kişilerle ortaklıkların kurulması, ticari ahlakı olmayan, disiplinli çalışmayan, kuralları olmayan, hedefi olmayan, güvenilir ve çalışkan olmayan, kibirli, aç gözlü insanlarla ortaklık yapılmaması gerektiği söylendi.

 

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme