Samsun Eğitim Şurası'nda buluştu

'Samsun 2019 Eğitim Vizyon Projesi' kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Valiliği

 

İl Özel İdaresi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü "Samsun Eğitim Şurası 2012" OMÜ Atakum Yerleşkesi’nde başladı
Samsun Eğitim Şurası'nda açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Melih Erdem, "Çağımız hızlı düşünen, hızlı karar verebilen ve aldığı kararları uygulayan yöneticilere ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde her alandaki bilimsel gelişmeler, eğitimde de büyük bir değişime ve dönüşüme yol açmaktadır. Bu durum yeniden yapılanmayı ve yenileşmeyi zorunlu kılmaktadır. Şartlar değiştiğinde ancak değişime ayak uyduranlar ayakta kalabilirler" dedi.
samsun-egitim-surasinda-bulustu-(custom).jpg
Üniversitelerin bilim yuvası olduğunu ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Üniversiteler, bilimin üretildiği ve yayıldığı kurumlardır. Burada üretilen bilim ve bilgi birikimi dar anlamda önce akademik camiada, üniversitenin içersinde öğrencilere öğretim ile yayılır. Ama daha geniş anlamda ise burada üretilen bilgiler topluma iletilmedikçe, toplumda değişikliğe yol açmadıkça bir anlam ifade etmezler. Bu proje gerçekten üniversite açısından baktığımızda üniversitenin yapması gereken bir araştırma projesidir. Hem bir bilimsel çalışma hem de kendi yetiştirdiği öğretmenlerin görev yaptığı okul öncesi, ilk ve ortaöğretimdeki durum anlamadır" diye konuştu.
YOĞUN DERS PROGRAMI
Projenin 10 bin kişi üzerinde ankete tabi tutulduğunu belirten Akan, "Bunlar tasnif edilmiş veriler. Önemli olan hususlar öne çıkartılmış. Bu hususlarla ilgili Samsun ölçeğinde eğitim ile ilgili öğretmen ve yöneticilerinde bu konuya sahip çıkmaları esas alınmıştır. Bu projenin amacı Samsun'daki eğitim düzeyini yükseltmektir. Demek ki eğitimin düzeyinden çok memnun değiliz. Eğitim düzeyi derken sınavlardaki başarı oranını mı kast ediyoruz, yoksa iyi eğitilmiş gençleri mi kast ediyoruz. Bu konu da tartışmalı Türkiye'de. Milli Eğitim Bakanlığı bunu da gündeme getirmelidir" şeklinde konuştu.
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin yoğun ders programı sonrasında üniversitede 1-2 dönem dinlendiğini söyleyen Akan, "Gelişmiş ülkelere baktığımızda ilköğretim okullarında nerdeyse resim, müzik, okuma, yazma ve hayat bilgisi öğretiliyor. Yani 'kırmızı ışıkta ne yapacaksın, müze nedir, kütüphanede ne yapılır' bunlar öğretiliyor. Ortaokul ve lisede bilinmeye ve girilmeye başlanılıyor. Ortaokul ve lise düzeyindeki Amerikalı bir lise öğrencisi ile bizim lise öğrencisi aralarında çok büyük fark olduğu söylenir. Bir bilgi sınavından geçildiğinde Amerikalı öğrenciler Türkiye'nin yerini bilmezler ama bizim öğrencilerimiz Nijerya'nın nerde olduğun bilirler. Fakat üniversiteye gelince işler tersine dönüyor. Üniversiteye giren öğrenciler artık 13 yılın vermiş olduğu yorgunluğu üniversitede artıyor. Gelişmiş ülkelerde ise bunun tam tersi yaşanıyor. Daha rahat bir eğitimden geçmiş olan bir kişi üniversiteye geçince işin artık ciddiyetini anlıyor ve o bilim alanında ciddi olarak yetişmeye ve öğrenmeye başlıyor. Hatta öğrenmenin öğrettiğinin dışında da bir şeyler öğrenmeye çalışılıyor. Hele iş yüksek lisans ve doktoraya geldi mi işin çıtası daha da artıyor. Doktora çok önemlidir. Çünkü işin artık en üst düzeyidir. Biz de öğrencinin beynini ilk 13 yılda öyle bir yoruyoruz ki, öğrenciler artık 1-2 dönem üniversitede kendilerine mola veriyorlar. Bunun artık değişmesi gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
“SAMSUN, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”
Samsun'daki eğitim durumunun iyi olmadığını söyleyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Eğitim asla vazgeçemeyeceğimiz, en küçük bir mimarin çok büyük olumsuzluklara yol açtığı alandır. Eğitimde yapacağımız çalışmalar ve yürüteceğimiz faaliyetler özellikle geleceğimizi teminat altına almakta büyük önem taşıyor. Samsun'daki eğitim durumumuz arz ettiğimiz durumda değildir. Bunun içinde birçok kurum ve kuruluşlarımız ile işbirliği içersinde çalışıyoruz. Samsun, Türkiye ortalamasına baktığımızda Türkiye ortalamasının üzerinde, fakat bu bizim için yeterli değildir. Özellikle bu projede okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki sorunlar ayrı ayrı ele alınmış ve bunlarla ilgili çözüm önerileri de beraberinde sunulmuş olacaktır" dedi.
SAMSUN'DA GENÇ NÜFUSTA AZALMA
Samsun'da eğitim düzeyinin 2003-2012 yıllarını kıyaslayan Aksoy, şu bilgileri verdi: “Samsun'da 2003 yılında 7 bin 511 olan derslik sayımız, 2011 yılında 9 bin 622'ye çıkmış, öğrenci sayısı 251 binden 254 bine, öğretmen sayımız ise 10 bin 414'ten 14 bin 586'ya çıkmıştır. Okul öncesi derslik sayımız 266'dan bin 166'ya, öğrenci sayımız 5 bin 396'dan 22 bin 300'e ve öğretmen sayımız ise 217'den 969'a çıkmıştır. Okullaşma oranımız 2003 yılında yüzde 9.6 iken, 2011 yılında yüzde 41.43'e ulaşmıştır. Okullaşma oranında 2011-2012 Türkiye ortalamasına baktığımızda Türkiye yüzde 29.85 iken, Samsun yüzde 41.55'tir. Yıllar itibariyle ilköğretime baktığımızda derslik sayımız 2003 yılında 5 bin 678 iken 6 bin 251'e, öğrenci sayımız 195 bin 691'den 163 bin 996'ya düşmüştür. Özellikle Samsun'da genç nüfusta bir azalma olduğunu görüyoruz. 2003 yılında ilköğretimde 195 bin olan öğrenci sayımız, 163 bin'e düştü. Önümüzdeki yıllarda da bunun kademeli olarak düşebileceğini değerlendiriyoruz. Özellikle son 3 yıla baktığımızda ilköğretime kayıt yaptıran öğrenci sayılarımız 2009-2010 yılında 20 bin 683, 2010-2011 yılında 20 bin 182 ve 2011-2012 yılında da 19 bin 250'dir. Yani kademeli olarak bir düşüsün varlığını görebiliyoruz. Özellikle ilköğretim okullaşma oranlarında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz. Türkiye ortalaması son yıllar içersinde 98.41 iken, Samsun 99.30'ları yakalamış durumda. Ortaöğretime baktığımız zaman derslik sayımız bin 567'den 2 bin 205'e, öğrenci sayımız 50 bin 212'den 67 bin 738'e çıktı. Ortaöğretimde de 2003 yılına göre bir artış var. Ama önümüzdeki süreçte de bunda da bir düşüşü kademeli olarak göreceğiz. Öğretmen sayımızda özellikle ortaöğretimde 2 bin 807'den 4 bin 736'a çıktı. Okullaşma oranımız da yüzde 70.57'dir. Özellikle ortaöğretimdeki okullaşma oranımız Samsun'daki arzu ettiğimiz oranda değil."
WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme