Samsun'da Sezon Finali: İstavrit Fiyatları Dip Yaptı

Karadeniz'in balıkçılık merkezi Samsun'da, 15 Nisan'da başlayacak olan genel av yasağı öncesinde tezgâhlarda hareketlilik artarken fiyatlarda şaşırtıcı bir düşüş gözleniyor.

Haberin Özeti

  • Samsun'da 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesi tezgahlarda hareketlilik yaşanırken, istavritin 70 TL'ye düşmesiyle balık fiyatları beklenenin aksine dip yaptı.
  • Balık satıcısı Onurcan Köse, palamut beklentiyi karşılamasa da 100 TL'lik hamsinin sezonu kurtardığını; mezgit ve barbunun 200 TL'den alıcı bulduğunu belirtti.
  • Av yasağı sonrası 15 Nisan'dan itibaren tezgahlarda somon gibi kültür balıkları yer alacakken, vatandaşlar uygun fiyatlı taze balık fırsatından memnun kaldı.

Denizlerdeki av sezonunun sona ermesine sayılı günler kala, balıkçı tezgâhlarını süsleyen son gırgır ve trol balıkları vatandaşın bütçesini sevindiriyor. Özellikle istavritin kilogram fiyatının 70 TL’ye kadar gerilemesi, balıkseverlerin ilgisini tezgâhlara yoğunlaştırdı.

Samsun'da Sezon Finali: İstavrit Fiyatları Dip Yaptı

Hamsi Sezonun Kurtarıcısı Oldu

Bu yılki av sezonunu değerlendiren Samsunlu balık satıcılarından Onurcan Köse, palamutta umduklarını bulamasalar da hamsinin hem esnafı hem de vatandaşı memnun ettiğini belirtti. Sezon başında palamut beklentisinin yüksek olduğunu ancak bu boşluğun bol miktarda çıkan hamsiyle dolduğunu ifade eden Köse, geçtiğimiz yıllarda hamsiye hasret kalan vatandaşların bu sene özlem giderdiğini dile getirdi. Mezgitten barbuna kadar pek çok türün tezgâhta yerini aldığını ancak hamsinin sezonun lokomotifi olduğunu vurguladı.

Samsun'da Sezon Finali: İstavrit Fiyatları Dip Yaptı

Fiyatlar 'Bedava' Denilecek Seviyede

Genellikle av sezonunun kapanışına doğru azalmaya bağlı olarak fiyatların yükselmesi beklenirken, Samsun tezgâhlarında tam tersi bir durum yaşanıyor. Esnafın "bedava" olarak nitelendirdiği mevcut piyasada hamsi 100 TL, mezgit ve barbun ise 200 TL'den alıcı buluyor. Sezonun en dikkat çeken indirimli ürünü ise 70 TL'lik fiyatıyla istavrit oldu. Uygun fiyatlar, yasak öncesi taze deniz balığı tüketmek isteyen vatandaşlar için önemli bir fırsat sunuyor.

Samsun'da Sezon Finali: İstavrit Fiyatları Dip Yaptı

Kültür Balıkçılığı Dönemi Başlıyor

15 Nisan itibarıyla deniz balıklarının tezgâhlardan çekilmesiyle birlikte balık pazarlarında yeni bir dönem başlayacak. Av yasağının devreye girmesiyle birlikte mezgit, istavrit ve hamsi gibi türlerin yerini somon, alabalık, çipura ve levrek gibi çiftlik üretimi kültür balıkları alacak. Balıkçılar, şu an için en çok talebin özellikle kılçıksız olması ve pişirme kolaylığı nedeniyle somon balığında yoğunlaştığını, çocuklu ailelerin bu türü daha sık tercih ettiğini belirtiyor.

Vatandaş Fiyattan Memnun

Sezonun kapanışına günler kala Samsunlu vatandaşlar da fiyatların makul seviyelerde olmasından memnuniyet duyuyor. Son taze balıkları almak için pazarın yolunu tutan tüketiciler, yasak başlamadan önce uygun fiyatlı istavrit ve mezgitin tadını çıkarmaya devam ediyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!