Samsun'da muhtarlara yönelik iftar programı düzenlendi
Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Valiliği iş birliğinde kentte görev yapan muhtarlar için iftar programı düzenlendi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’un iki katında gerçekleştirilen programa çok sayıda muhtar katıldı.
Programda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, muhtarların şehir yönetiminde önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
Doğan, “Siz kıymetli muhtarlarımızla bir arada olmaktan, aynı hedefler doğrultusunda omuz omuza çalışmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Şehri yönetmek yalnızca büyük projeler yapmak ve yeni yatırımlar gerçekleştirmekle olmaz. Bir şehri gerçekten anlamak için o şehrin sokaklarını, mahallelerini ve insanların günlük hayatını bilmek gerekir. İşte o noktada sizler bizim en güçlü yol arkadaşlarımızsınız. Çünkü sizler mahallelerimizin sesi, vatandaşlarımızın ilk başvurduğu kapı ve devlet ile millet arasındaki en güçlü bağsınız.” dedi.
Muhtarlar için yeni bir mekan hazırladıklarını belirten Doğan, şöyle konuştu:
“İlkadım ilçemizde Muhtarlar Konağımızı hizmete açıyoruz. Ramazan Bayramı’ndan sonra açılışını gerçekleştireceğimiz bu mekan, 17 ilçemizden gelen tüm muhtarlarımızın bir araya gelebileceği, istişarelerde bulunabileceği ve şehrimizin geleceğine dair fikirlerini paylaşabileceği önemli bir mekan olacak. İnanıyorum ki Muhtarlar Konağı sadece bir bina değil, ortak aklın büyüdüğü ve dayanışmanın güçlendiği bir merkez olacaktır.”
Sosyal belediyecilik çalışmalarına da değinen Doğan, şunları söyledi:
“Bir diğer önemli hedefimiz sosyal belediyecilik anlayışımızı sizlerin desteğiyle daha da güçlendirmektir. Çünkü mahallelerimizde gerçekten ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızı en iyi tanıyan sizlersiniz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte muhtar odaklı sosyal yardım hizmet projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Engelli, yaşlı, yetim, öksüz, ekonomik ve sosyal açıdan zor durumda olan tüm vatandaşlarımıza belediyemizin sosyal hizmetlerini sizlerin desteğiyle daha hızlı ulaştırmayı hedefliyoruz. Amacımız çok açık: Samsun’un 1253 mahallesinde sosyal hizmete ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza en hızlı şekilde ulaşabilmek.”
Kent genelinde yapılan yol çalışmalarına ilişkin bilgi veren Doğan, şöyle devam etti:
“Yol çalışmaları alanında 2025 yılını önemli bir başarıyla kapattık. Geçtiğimiz yıl toplamda 546 bin metreyi aşan sathi kaplama çalışması gerçekleştirdik. Bunun yanında 134 bin metre beton yol ve sıcak asfalt çalışmalarını tamamladık. Böylece 729 bin metrelik hedefimizin yüzde 93’ünü gerçekleştirmiş olduk. 2026 yılında ise bu hedefimizi 528 bin metre sathi kaplama, 112 bin metre beton yol ve 116 bin metre sıcak asfalt olmak üzere toplam 756 bin metreye çıkarmayı hedefliyoruz.”
SASKİ aracılığıyla yürütülen altyapı çalışmalarına da değinen Doğan, şunları kaydetti:
“SASKİ aracılığıyla son iki yılda Samsun genelinde 1 milyon 298 bin metrenin üzerinde içme suyu hattı döşeyerek altyapılarımızı önemli ölçüde güçlendirdik. Yeni abonelik bağlantıları, sondaj kuyuları, depo ve terfi merkezleriyle su temin sistemimizi daha sağlam hale getirdik. Aynı zamanda içme suyunun kalitesini güvence altına almak için arıtma tesisi yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Bu kapsamda şehrimizin önemli bir bölümüne su sağlayan Selahattin Eren İçme Suyu Arıtma Tesisimizin kapasitesini iki katına çıkarıyoruz. Bu yatırımla Samsun’un içme suyu ihtiyacını gelecek 50 yıl boyunca karşılayacak bir altyapıyı güçlendirmiş oluyoruz. Ayrıca Salıpazarı İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi ile Salıpazarı, Terme ve Çarşamba ilçelerimizin içme suyu ihtiyacını da karşılamayı planlıyoruz.”
Programda konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, muhtarların kamu hizmetlerinde önemli rol üstlendiğini söyledi.
Tavlı, “Büyükşehir Belediyemizin kurmuş olduğu bu bereketli iftar sofrasında, Karadeniz'in ve Kuzey Anadolu'nun üretim merkezi ve incisi Samsun'umuzda siz kıymetli Samsunlu muhtarlarımızla bir araya gelmenin, aynı sofrayı, aynı lokmayı paylaşmanın onurunu ve bahtiyarlığını duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum.
Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın da her daim ifade ettiği üzere kıymetli muhtarlarımız; hayatımızın her alanında Türkiye Yüzyılı ve Samsun Yüzyılı doğrultusunda büyük bir aşk, inanç ve tevazuuyla el birliğiyle çalışmaktadır. Bizler de kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımızla, ilçe kaymakamlarımızla, ilçe belediye başkanlarımızla, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın kurum amirleriyle hep birlikte vatandaşımıza yönelik hizmetlerde sizlerle el birliğiyle, birlikte bir şeyler üretmeye çalışıyoruz.
2025 yılında Muhtarlar Toplantısı’nda yine bir araya gelmiştik. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız, Türkiye Yüzyılı hedefini 2023 yılında belirlemişti. Biz de bütün muhtarlarımızla beraber Samsun özelinde Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda çalışıyoruz. Ve şunu söylemiştik o gün; -hep beraber bütün muhtarlarımızla, Büyükşehir Belediye Başkanımız, oda başkanlarımız, herkes buradaydı- Türkiye Yüzyılı'nı aynı zamanda Samsun Yüzyılı yapmak üzere hep birlikte çalışacağız diye birbirimize söz vermiştik. Ben 2023, 2024, 2025 yılında Türkiye Yüzyılı'nda, Samsun Yüzyılı için emek sarf eden muhtarlarımızı önce alkışlıyorum. Çünkü sizlerin vermiş olduğu pozitif enerji, dayanışma ve kıymetli kadın muhtarlarımızın da bereketiyle beraber güzel çalışmalara imza atıldı. Allah hepinizden razı olsun. Tabii biz "Halka hizmet, Hakk’a hizmet" ilkesiyle çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman bizlere "Vatandaşın yanında olun, vatandaşın hizmetinde olun" talimatı veriyor. Biz bütün kurum ve kuruluşlarımız, hep beraber bu ülkede, bu doğrultuda çalışıyoruz.
kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu hizmetlerden bahsetti. Altyapı, üstyapı... Bunlar rakamlarla ortaya konulunca devasa işler. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız mütevazı şekilde konuyu anlattı. Ben bir taraftan da Vezirköprü'den Yakakent'e kadar, Havza'dan Terme'ye kadar, Çarşamba'dan merkeze kadar, Bafra Karma OSB’ye, Sera OSB'ye kadar yapılan çalışmalarda öncelikle sizlerle beraber, kıymetli muhtarlarımızla güvenliği önceledik değil mi? Vatandaşın huzuru olmadan, güvenliği olmadan tarım olmaz, sanayi olmaz, turizm olmaz doğrultusunda sizler öncelikle kolluk birimlerimizin yapmış olduğu çalışmalara büyük destek verdiniz mahalle muhtarlarımız olarak. Cenab-ı Allah’ım hepinizden razı olsun.
Mahallenin huzuru için bizim kolluk teşkilatımızla, Emniyetimizle, Jandarmamızla, Sahil Güvenliğimizle beraber hep birlikte çalıştınız. Bu yapılan çalışmalara başta Büyükşehir Belediye Başkanımız, Büyükşehir ekibimiz hepsi destek oldular. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve liderliğinde, İçişleri Bakanımızın vermiş olduğu destekle; Büyükşehir Belediyemiz, Samsun Milletvekillerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanımız/eski Ticaret Bakanımızın verdiği destekle Samsun'da kolluk birimlerinin yaklaşık 500'e yakın aracı yenilendi. 25 milyon dolarlık güvenlik ve teknolojiyle ilgili yatırım devreye girdi. Kolluk birimlerinin altyapı, üstyapı ihtiyaçları dışında özellikle Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere bu araçları, özellikle güvenlik anlamında kolluk birimlerimiz sahada daha görünür olsun, suç ve suçlularla etkin mücadele etsinler diye bu imkanları ve kaynakları onların emrine tahsis ettik. Kolluk Kuvvetlerimiz mahalle muhtarlarımızla yaptıkları çalışmalardan çok memnunlar halkın huzuru noktasında.
Bir taraftan da eğitimde Fen lisesinden spor salonuna kadar, İmam Hatip lisesinden Anadolu lisesine kadar, meslek okullarına kadar 17 ilçemizde yatırımlar var, tamamlananlar var, devam edenler var. Büyükşehir Belediyemiz bu konudaki çalışmalara da destek oluyor. Hastaneleri biliyorsunuz; Şehir Hastanesi başta olmak üzere Atakum'dan, Tekkeköy'den, Alaçam, Yakakent'e, Bafra'dan Vezirköprü'ye kadar farklı farklı ilçelerimizde sağlık altyapısı güçlendiriliyor. 100 ambulansın Büyükşehir Belediyemiz tarafından Sağlık Müdürlüğüne teslim edilmesini de hep beraber paylaştık. Bu duyguyu hep beraber yaşadık.
Tabii yapacak daha çok iş var ama eğitim, sağlık, güvenlik dedik. Tarımda da, hep beraber sizlerin ilçe kaymakamlarına, ilçe tarım müdürlüklerine, bizlere getirmiş olduğunuz tarımla ilgili projeler var. Salıpazarı'nda da devasa bir proje yürüyor. Salıpazarı Barajı hem içme suyu hem tarımsal sulama, her alanda bölgeye hizmet edecek. 19 Mayıs'ta da hem Bafra tarafında hizmete alınan tarımsal sulama kanallarının, barajların vermiş olduğu çalışmalar hem devam edenler var. Bir taraftan da bu tarımsal projeler içerisinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle beraber Büyükşehir Belediyemizin Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı hayvancılıktan çeltik tarımına Bitkisel Üretime kadar, Vezirköprü'deki özellikle yem bitkileriyle ilgili yapılacak çalışmalara kadar güzel bir uyum içerisinde; merkezi yönetim, yerel yönetim tarımsal projeleri de hayata geçirmek üzere büyük bir mücadele veriyor, büyük bir hizmet atılımı var. Bir taraftan da 2026'da tarımla ilgili ayrıca bir çalıştay üzerine Büyükşehir Belediye Başkanlığımız Tarım ve Orman İl Müdürlüğüyle beraber çalışmakta.
özellikle 2026'da tarımsal projeler, devasa projeler devam ediyor ama bizzat üreticinin problemi olan, yerinde olan projeleri de hayata geçirmemiz lazım. O yönde de güzel çalışmalar yapılıyor. Tabii biz özellikle Samsun Milletvekillerimize, Cumhurbaşkanlığı kabinemizin çok kıymetli bakanlarına ve başta Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız olmak üzere şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi özellikle ifade ediyoruz. Bu yatırımlar önemli yatırımlar. İş ve aş konusunda gençlerimiz Samsun'u terk etmesinler, dışarıda olanlarımız tekrar Samsun'a gelsin hem toprağıyla kucaklaşsın hem tarımsal üretimin bir tarafında olsun hem bir taraftan da istihdamla ilgili çalışmalarla iş bulsunlar diye. Vezirköprü'de 1.500 dönümde Karma OSB’de, 6-7 firmaya fabrika yapılmak üzere yer tahsis edildi. Buranın da altyapısını Büyükşehir Belediyemizle beraber yapıyoruz. Burada başlayan bir çalışma; yeni bir çalışmanın da önünü açtı. Vezirköprüde Besi Organize Sanayi Bölgesi'nin tüzel kişiliğini kuruyoruz. Yine Büyükşehir Belediyemiz, odalarımız, kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz var. Vezirköprü'de iki tane organize sanayi bölgesini faaliyete geçiyoruz. Yine Havza ilçemizde 1.000 dönüm olan Karma Organize Sanayi Bölgesi şu anda 11.000 dönüme çıktı. İlave 10.000 dönüm alan ilave edildi. Burada Ata Holding'den Rulopak'ına, Hayat Holding'ine kadar 100 dönümden 150 dönüme, 250 dönüme kadar fabrika yapmak üzere yer veriyoruz. 250 dönümde bir fabrika. En son yine Havza bölgesinde Makine Kimya Endüstrisi’nin de projelendirmesinde, yapımında destek olacağı Türkiye'nin önemli holdinglerinden birine 1.000 dönüm savunma sanayii ile ilgili fabrika kurulmak üzere yer tahsis ettik. Havza bölgesi zaten baktığımızda Ladik, Vezirköprü, Kavak, Asarcık hepsi bir arada. Kavak Organize Sanayi Bölgesi de hepinizin bildiği gibi 1.500-2.000 dönüm, 5.000 dönüm daha ilave alanla genişleyecek.
Bu işler tabii iki günde, bir ayda, iki ayda olmuyor ama merkezi hükümetin kaynaklarıyla, yerel yönetimin kaynağı hepsi beraber çalışınca oluyor. Bu çalışmalarda kıymetli muhtarlarımızla, ilçe müdürlerimizle, ilçe belediye başkanlarımızla, kaymakamlarımızla, bölge müdürlerimiz, kurum müdürleri, oda başkanlıkları hepsi destek oluyor. Elbirliğiyle yapılınca bu işler daha bereketli oluyor. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Tabii Vezirköprü'de bu yapılan çalışmalar; Bafra'da, Sera OSB'de kurumsal firmalardan yerel firmalara kadar... Mesela Sera OSB'de bir holding 170 dönüm alanda Ar-Ge'siyle beraber Sera kuruyor. Yani buradaki kurumsal firmalar, yerel firmalar hepsi beraber önemli işler yapıyorlar. Yine Yakakent'te Su Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgemizin tüzel kişiliği kuruldu, yer seçimi tamamlandı, imar planı bitti. Yine Büyükşehir Belediyemizle, oranın da Sayın Başkanımızla istişare ediyoruz altyapısını da Büyükşehir yaptığı takdirde hızlı bir şekilde devreye alacağız.
Yakakentte 1.000 metre uzunluğunda mendireği olan bir balıkçı barınağı; İstanbul'dan Artvin'e kadar su ürünleri üreticileriyle avcılık yapanlara da hitap edecek şekilde 100 yıllık bir proje. Bir proje firması çalışıyor. Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas OSB’nin hemen önünde de aynı zamanda büyük bir balıkçı barınağı olacak. Bafra'nın bereketi Alaçam'a, Yakakent'in bereketi Alaçam’a ve Bafra'ya. Birbiriyle entegre bir şekilde bütün yerel yönetimlerimiz, merkezi kurumlar hepsi çalışıyorlar. Mesela Terme Karma OSB’de, 2.000 dönümlük bir alan oluşturuldu. Yeni tahsise çıktı, biz daha altyapıya başlamadık. Bugün, güzel bir müracaat oldu. Türkiye'deki büyük bir holdingimiz Terme'de fabrika kurmak için 100 dönüm yer için müracaat etti. Biz yarın müteşebbisle beraber görüşeceğiz, arkadaşlarımızla karar vereceğiz.
Bir taraftan tabii BAYKAR bizim milli ve yerli teknoloji gücümüz. Medar-ı iftiharımız bir firma değil mi dünya çapında? O da yine Tekkeköy'de, Samsun merkezde 400 dönümde endüstri bölgesinde fabrika kuracak. İlan edildi endüstri bölgesi olarak. Bir tarafta bunu yaparken Samsun'un yerli firmaları; işte Borsan da 150 dönümde bu sene üretime geçecek, Yeni OSB'de fabrika kuruyor. İşte Alumet Metal’den Poelsan ve farklı firmalara kadar. 50 kişi çalışan da var, 100 kişi çalışan da var, 300 kişi çalışan da var. Bu yeni Terme’de vereceğimiz yerde 100 dönüm fabrikada 300 kişiden aşağı istihdama katkısı olmayacak, daha fazlasını düşünüyoruz.
Tabii Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı savunma firmalarından. Çarşambada önce 800 dönümle başladı, temmuz ayında üretime başlayacak ilk etapta. Şu anda orada 5.000 dönümlük bir fabrika kampüsü oluşacak arkadaşlar. Yine Plan ve Bütçe Komisyon Başkanımızın, Milletvekillerimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve himayelerinde verilen talimat doğrultusunda bütün kamu kurum ve kuruluşlarının el birliğiyle bu projede orada belki 5 tane 10 tane fabrika kurulacak. Eskiden 5.000 dönüm demek 5 tane organize sanayi bölgesiydi.
Bunları neden paylaştım? Bu işler 2025 yılının, Türkiye Yüzyılı'nın, Samsun Yüzyılı'nın bereketi. Ama burada sizin emeğiniz çok. Vatandaşımızın hayır duası bu bereketi getiriyor ve Ramazan'ın bereketiyle beraber Samsun'umuzda hem yerelde hem ulusaldaki firmalarımız yeni yatırım alanlarında; kimisi projesini çiziyor, kimisi temel aşamasında, kimisi karkasını koyuyor, kimisi de üretime geçiyor. Biz tabii bu çalışmaları, Karadeniz Bölgesi'nin ve Kuzey Anadolu'nun üretim merkezi diye bakıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, basından takip etmişsinizdir, talimat verdi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da açıkladı değil mi? Ankara-Çorum hızlı tren inşaatı devam ediyor. Bu sene yatırım programında Çorum'dan da Samsun'a doğru gelecek. Samsun'dan da Artvin’e, Türk Cumhuriyetlerine doğru orada bir hızlı tren... Bakın buradaki o bereketli çalışmaların, bereketi de artarak devam ediyor.
sözlerime son verirken Cenab-ı Allah'ıma şükrediyorum. Bizleri Ramazan ayında iftar sofrasında bir araya getirdi. İnşallah Cenab-ı Allah’ım hepimizi de bayramla ödüllendirir. Bayramı da milli birlik ve beraberlik içerisinde kutlamayı Cenab-ı Allah hepimize nasip eder inşallah.
Altyapıdan üstyapıya, eğitimden sağlığa, tarımdan güvenliğe her alanda yapılan çalışmalarda Samsun özelinde, Samsun'da, Kuzey Anadolu'ya, Karadeniz'e verdiği desteklerden dolayı saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda şükranlarımı ifade ediyorum.
Cumhurbaşkanlığı kabinemizin çok kıymetli bakanları, biz Samsun’la ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanı hangi konuyu götürürse götürsün her zaman pozitif destek alıyoruz. Bir taraftan da başta Plan ve Bütçe Komisyon Başkanımız olmak üzere Samsun Milletvekillerimiz; eğitimden sağlığa, tarıma, güvenliğe her alanda bizlere destek oldular. Kendilerine de huzurlarınızda şükranlarımı, teşekkürlerimi bir kez daha ifade ediyorum.
İnşallah 2026 yılı bereketiyle geldi. İnşallah bu bereket devam eder diyorum. Şimdiden bayramınızı tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah'ım yar ve yardımcınız olsun. Cenab-ı Allah'ım nice bayramlarda ve Ramazanlarda bizleri bir araya getirsin diyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. Sağ olun, var olun. Allah'a emanet olun.” ifadelerini kullandı.


