Sağlıklı süt üretimine tam destek
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, insan sağlığı için en önemli hayvansal ürünlerden Süt üretimine desteklerinin devam ettiğini söyledi
Sütün kalsiyum, vitamin ve minerallere sahip doğal bir besin olduğunu belirten İl Müdürü Kadir Güven, "Ülkemizde süt sığırı işletmelerinin en önemli sorunlarından biri ahırların usulüne uygun yapılmamasıdır. Üreticilerimiz çoğu zaman pahalı damızlık hayvan almaktadır. Hayvanların beslenmesine ve hastalanmamalarına özen gösteren işletmeler, ahır yapımına gerekli özeni göstermemektedir." dedi.
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven;, süt sığırcılığında en önemli unsurlardan birinin sağımhaneler olduğunu ifade ederek, "Sağımhaneler, işgücü etkinliğini yükselterek ineklerin sakin ve ahenk içerisinde hareket etmelerini sağlar. Yüksek iş üretimi ve verimli çalışma alanı sunan tam entegre bir sağımhanede, sağımcılar stressiz olarak çalışabilir ve ineklere yardımcı olmak konusunda en az zamanı harcayabilirler. Sistem, daha kısa sağım seanslarını desteklediğinden, daha yüksek süt üretimi elde etmek için ineklerin yeme, içme ve dinlenmeye daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlar." diye konuştu.
Güven, son aşamada Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Kırsal Kalkınma Yatırımları Makine Ekipman Alımları desteklenmesi kapsamında Süt sağım ünitesi ve Soğutma tankları alımını desteklediklerini söyleyerek, "Bugüne kadar Süt Sağım Ünitesi ve Süt Toplama Tankı hibe destek müracaatlarının tamamının karşılandı. Gerçekleşen proje bedellerinin (KDV Hariç) 2009 yılında 2 adet 64 bin 386 TL, 2010 yılında 10 adet 535 bin 350 TL, 2011 yılı için ise 9 adet 437 bin 674 TL ve toplamda 21 adet ünite için 1 milyon 37 bin 437 TL destek verildi." şeklinde konuştu.
Projelere yüzde 50 hibe desteği sağlandığının altını çizen Güven, süt sağım ünitelerinin testleri üniversitelerden gelen akademisyenler, ilgili firma ve İl Proje Yürütme birimince yapıldığını sözlerine ekledi.