rubio: hürmüz boğazı görüşmelerinde ilerleme var
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik İran ile yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlandığını ancak henüz nihai bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Paraguay Devlet Başkan Yardımcısı Pedro Alliana ile düzenlediği ortak programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rubio, Hürmüz Boğazı ve İran'la yürütülen müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşandığını ancak görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını söyledi.
"nihai sonuca henüz ulaşılamadı"
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rubio, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik temaslara ilişkin, "Görüşmelerde ilerleme sağlandığını ancak henüz nihai sonuca ulaşılmadığını söylemekle yetinmek zorundayım. Bunun çok kısa süre içinde gerçekleşmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.
"hedef iran'ın nükleer silahlardan arındırılması"
İran ile yürütülen müzakerelerin iki ayrı başlıkta sürdüğünü belirten Rubio, bunlardan birinin İran'ın nükleer programına ilişkin kapsamlı anlaşma olduğunu söyledi.
İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini vurgulayan Rubio, nihai hedefin ülkenin nükleer silahlardan arındırılması olduğunu ifade etti.
boğazlar için temaslar sürüyor
Rubio, kısa vadede önceliğin Hürmüz Boğazı'ndan ticari gemilerin güvenli şekilde geçişinin sağlanması olduğunu belirterek, Umman ve İran arasında yürütülen görüşmelere ABD'nin de katıldığını söyledi.
Boğazların açık olduğunu ve petrol taşımacılığının sürdüğünü kaydeden Rubio, güvenli geçişin artırılmasına yönelik diplomatik temasların devam ettiğini dile getirdi.
venezuela mesajı
Açıklamalarında Venezuela'daki siyasi sürece de değinen Rubio, ülkede seçim yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ancak bunun için basın özgürlüğünün sağlanması, farklı siyasi partilerin sürece katılması, ulusal uzlaşının oluşturulması ve güvenilir bir seçim komisyonunun kurulması gerektiğini söyledi.
Venezuela'da siyasi geçiş sürecinin zaman alacağını belirten Rubio, gelişmelerin doğru yönde ilerlediğini ifade etti.