RTÜK Üst Kurul Üyelerinden TRT'ye tepki

RTÜK Üst Kurul Üyelerinden TRTye tepki
(MHP) Milliyetçi Hareket Partisi RTÜK Üst Kurul Üyesi Esat Çıplak, "Seçim takvimi başladıktan sonra, Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün etkinlikleri canlı ve haber programlarında çok geniş bir şekilde yer alırken, diğer adaylar Ekmeleddin M

RTÜK Üyeleri; Ali Öztunç, Ahmet Yıldırım, Esat Çıplak ve Süleyman Demirkan, "Bir kamu hizmeti yayıncısı olarak TRT’nin tüm siyasal partilere eşit mesafede ve tarafsız bir biçimde yayın gerçekleştirmesi Anayasal ve kanuni bir zorunluluktur" kuralını ileri sürerek, TRT'nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci'nde tarafsız yayın yapmadığı iddiası ile RTÜK Başkanlığı verdikleri bir dilekçe ile gereğinin yapılmasını istediler.

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) RTÜK Üst Kurul Üyesi Esat Çıplak ve diğer RTÜK Üst Kurul Üyeleri  dilekçelerinde şunları ifade ettiler:

TRT’nin, AKP Cumhurbaşkanı adayının açıklanmasına ilişkin yayınlarının 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanunun 8. maddesinin 1.bendinin k fıkrası; Yüksek Seçim Kurulu’nun 8 Haziran 2014 tarihli 2922 Sayılı Kararında belirtilen Cumhurbaşkanlığı Seçim dönemi yapılacak yayınlara ilişkin usul ve esasları ve 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 5. maddesinde öngörülen genel yayın esasları ile 6112 Sayılı Kanunun 8. maddesinde yer alan yayın hizmeti ilkeleri doğrultusunda incelenmesi ve konunun Üst Kurul gündemine getirilmesi hususunda gereğini arz ederiz ifadeleri ile verdiği dilekçe dikkat çekti.

 

RTÜK Üyesi Esat Çıplak, "Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Haziran 2014 tarih ve 2910 Sayılı kararıyla ilan edilen Cumhurbaşkanlığı seçim dönemi, 29 Haziran 2014 tarihi itibarıyla başlamıştır. Seçim döneminde yapılacak yayınlara ilişkin usul ve esaslar da Yüksek Seçim Kurulunun 8 Haziran 2014 tarihli ve 2922 Sayılı Kararıyla düzenlenmiştir. Buna göre, başta Türkiye Radyo Televizyon Kurumu olmak üzere özel radyo ve televizyon kuruluşlarının, seçimin başlangıç tarihi olan 29 Haziran 2014 tarihinden oy verme gününün bitimine kadar yapacakları yayınlarda, Yüksek Seçim Kurulu’nun 8 Haziran 2014 tarihli 2922 Sayılı Kararında belirtilen Cumhurbaşkanlığı Seçim dönemi yapılacak yayınlara ilişkin usul ve esaslarına uymak zorundadır. Ayrıca 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 5. maddesinde öngörülen genel yayın esasları ile 6112 Sayılı Kanunun 8. maddesinde yer alan yayın hizmeti ilkelerine uyması gerekmektedir."

 

"6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanunun 8. maddesinin 1.bendinin k fıkrası “Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz”  ifadesi ile özellikle seçim dönemlerinde yayıncı kuruluşların uyması gereken kuralları açık hükme bağlamıştır. Bir kamu hizmeti yayıncısı olarak TRT’nin tüm siyasal partilere eşit mesafede ve tarafsız bir biçimde yayın gerçekleştirmesi Anayasal ve kanuni bir zorunluluktur. Kaldı ki 1. turu 10 ağustos 2014, 2. turu 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri, genel ve yerel seçimlerden faklı olarak adaylar arasında seçim yayınları eşitliğinin daha kolay sağlanabileceği koşullara sahiptir."

 

"Genel ve yerel seçimlerde onlarca siyasi parti ve bağımsız aday seçim yarışına girdiği için bunlar arasında eşitlik dengesini yakalamak yayıncı kuruluşlar açısından zor olabilir. Ancak söz konusu Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yirmi TBMM üyesinin imzasını sağlayan her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının aday olma hakkı vardır ki, üç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu koşulları sağlayarak adaylık başvurusu yapmıştır. Yayıncı kuruluşlar, bu üç adayın seçim çalışmalarının yayınlarken çok rahat eşitliği sağlayabilirler."

 

"01.07.2014 tarihinde AKP’nin Cumhurbaşkanı adayının açıklandığı aday tanıtım toplantısını TRT’nin 4 kanalından (TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6) 2 saat boyunca canlı olarak ve kesintisiz olarak baştan sona ekrana getirilmiştir. AKP’nin Cumhurbaşkanı adayının açıklandığı toplantının naklen yayınlandığı buna karşın diğer Cumhurbaşkanı adaylarının kamuoyuna açıklanmasında ve sonraki seçim çalışmalarında ise aynı yöntem ve sürelere riayet edilmediği görülmüştür. Seçim takvimi başladıktan sonra, Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün etkinlikleri canlı ve haber programlarında çok geniş bir şekilde yer alırken, diğer adaylar Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın çalışmalarına ise TRT’ye bağlı kanallarda neredeyse hiç yer verilmemiştir."

 

 

Sonuç olarak, TRT’nin 01.07.2014 tarihli AKP Cumhurbaşkanı adayının açıklanmasına ilişkin yayınlarının 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanunun 8. maddesinin 1.bendinin k fıkrası; Yüksek Seçim Kurulu’nun 8 Haziran 2014 tarihli 2922 Sayılı Kararında belirtilen Cumhurbaşkanlığı Seçim dönemi yapılacak yayınlara ilişkin usul ve esasları ve 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 5. maddesinde öngörülen genel yayın esasları ile 6112 Sayılı Kanunun 8. maddesinde yer alan yayın hizmeti ilkeleri doğrultusunda incelenmesi ve konunun Üst Kurul gündemine getirilmesi hususunda gereğini arz ederiz" dedi.

 

Ali ÖZTUNÇ           Ahmet YILDIRIM    Esat ÇIPLAK           Süleyman DEMİRKAN
Üst Kurul Üyesi             Üst Kurul Üyesi         Üst Kurul Üyesi                 Üst Kurul Üyesi

 

HABER-FOTO: Kenan GÜN- Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel