Rengarenk süsledikleri hayvanlarıyla göç etti
Sakarya'da besiciler rengarenk süsledikleri hayvanlarıyla yaylaya göç etti
Dikmen Mahallesi'nde 118 yıldır devam ettirilen göç için hazırlıklarını tamamlayan besiciler hayvanlarını rengarenk püsküller ve boyayla süslerken, kadınlar da geleneksel kıyafetlerini giydi. Eğitim öğretim döneminin sona ermesinin ardından yaylaya çıkmaya başlayan göçerler, yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta ve 1725 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası'na kadar yaya olarak yol aldı.
İbrahim Ark da sabah erkenden hayvanlarını boyadıklarını, süslediklerini ve çanlarını taktıklarını belirterek, "Yayla yolculuğuna başladık ve yaylamıza geldik. Sabah biraz yağmur vardı, zorlandık ama yaylaya çıktık. Hayvanlarımızın yağından, sütünden yararlanmak için yaylaya çıktık. 118 yıldan beri dedelerimiz, atalarımız bu geleneği sürdürmüşler, biz de devamını getiriyoruz." dedi.
Havva Yılmaz ise yaylaya çıkmak için önceden hazırlıklarını tamamladıklarını, koyunları, keçileri ve inekleri süsledikten sonra yola koyulduklarını anlatarak, "Burada obamız var. Burada toplanıp oynar, eğleniriz. Daha sonra evlerimize dağılırız. Ekim, kasım ayına kadar burada kalırız. 118 senedir buraya geliriz. Keçi, koyun, inek peyniri, yağ, çökelek, hepsini yaparız. Müşterilerimiz olur, onlar alır. Buraya gezmeye gelenlere ikram ederiz." ifadelerini kullandı.