• Haberler
  • Güncel
  • Rekabet Kurumu ilaç sektörünü mercek altına aldı! Ön rapor yakında açıklanacak

Rekabet Kurumu ilaç sektörünü mercek altına aldı! Ön rapor yakında açıklanacak

Rekabet Kurumu, ilaç sektörüne yönelik kapsamlı incelemesini tamamladı. Kurum Başkanı Birol Küle, hazırlanan ön raporun kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını ve sektör paydaşlarıyla değerlendirileceğini açıkladı.

Rekabet Kurumu, ilaç sektöründe yürüttüğü kapsamlı sektör incelemesini tamamladı. Kurum Başkanı Birol Küle, hazırlanan ön raporun önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunulacağını, ardından eylül ayında düzenlenecek çalıştayda sektör temsilcileriyle birlikte değerlendirileceğini bildirdi.

Yaptığı açıklamada rekabet hukukunun etkin şekilde uygulanabilmesi için yalnızca güçlü bir denetim anlayışının değil, aynı zamanda rekabet kültürünün gelişmesi ve uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesinin de büyük önem taşıdığını vurgulayan Küle, bu doğrultuda hem Türk Devletleri Teşkilatı hem de Balkan Rekabet Otoriteleri ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Haziran ayında gerçekleştirilen Türk Devletleri Rekabet Otoriteleri Toplantısı'nda tarım ve gıda sektörüne ilişkin ortak çalışmaların ele alındığını belirten Küle, bir sonraki dönemin ortak çalışma başlığının ise finansal teknolojiler (Fintek) ve ödeme sistemleri olarak belirlendiğini söyledi.

Dijitalleşme ve yapay zekanın rekabet hukukuna etkilerini yakından takip ettiklerini kaydeden Küle, bu kapsamda düzenlenen "Dijital Çağda Rekabet Politikaları Çalıştayı"nda akademisyenler, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdiklerini belirtti. Çalıştaydan elde edilen katkıların hazırlıkları süren "Dijital Çağda Rekabet Politikaları Raporu"na yön vereceğini ifade etti.

Kurumun teknolojik altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Küle, yapay zeka ve veri analitiği destekli projelerle farklı kurumlardan elde edilen verilerin analiz edildiğini, olası rekabet ihlallerinin önceden tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca algoritmalar ve yapay zeka kaynaklı rekabet ihlallerine ilişkin uluslararası gelişmelerin de yakından takip edildiğini belirtti.

İlaç sektörüne ilişkin tamamlanan incelemenin, rekabet politikalarının geliştirilmesi açısından önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Küle, hazırlanacak politika önerilerinin hasta hakları, kamu yönetimi ve sektör temsilcilerinin değerlendirmesine sunulacağını kaydetti. Eylül ayında gerçekleştirilecek çalıştayda ise sektör temsilcileri, akademisyenler ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla rapordaki bulgular ve çözüm önerileri ayrıntılı şekilde ele alınacak.

Hazırlanan raporda ilaç sektörünün genel yapısı, ruhsatlandırma ve fiyatlandırma süreçleri, dağıtım sistemi ile olası rekabet ihlalleri kapsamlı şekilde inceleniyor. Ayrıca referans ve eşdeğer ilaçlar arasındaki rekabet, dağıtım sürecinde yaşanan sorunlar ve sektördeki bilgi paylaşımının rekabet üzerindeki etkileri değerlendirilerek, tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulması hedefleniyor.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!