Mustafa Sedat Kılıç, 'Kürt sorunu var'
Türkiye İşçi Partisi Samsun İl Başkanı Mustafa Sedat Kılıç, Türkiye'de Kürt sorununun olduğunu vurguladı.
Haberin Özeti
- • TİP Samsun İl Başkanı Mustafa Sedat Kılıç, Türkiye'de Kürt sorununun devam ettiğini ve mevcut "Terörsüz Türkiye" sürecinin gerçek bir barış getirmediğini belirtti.
- • Kılıç, mevcut sürecin sadece PKK ile sınırlı kaldığını; siyasi tutukluların salıverilmediğini ve toplumsal ikna eksikliği olduğunu vurguladı.
- • Kürt sorununun, DEM Parti'nin kazandığı belediye başkanlarının tutuklu olması ve Kürt halkının iradesine ipotek konmasıyla sürdüğünü ifade etti.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Samsun İl Başkanı Mustafa Sedat Kılıç, Türkiye’de yürütülen “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, gerçek bir barış sürecinin Kürt sorununu, siyasi tutukluları, ifade özgürlüğünü ve eşit yurttaşlık taleplerini de kapsaması gerektiğini söyledi.
“Bir kazanç göremiyoruz ortada”
TİP Samsun İl Başkanı Mustafa Sedat Kılıç, “Gerçek anlamda bu topluma, bu ülkeye barış getirecek her girişimin yanında olmak gerekir. Barış süreci dediğimiz şey ABD’nin Ortadoğu politikalarından bağımsız düşünülebilecek bir süreç değil. Barış sürecinin adı barış süreci, iktidar bunu böyle ifade etmiyor. İktidar ‘Terörsüz Türkiye’ diyor. Henüz bunun isminde bile uzlaşılabilmiş değil. Bir yıla yakın bir süreç işliyor ama ortada net bir kazanç göremiyoruz. Ne Selahattin Demirtaş ne bir başka siyasi salıverildi” dedi.
“Çerçeve PKK ile sınırlandırılmış”
Çerçeve yasasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kılıç, “Çerçeve yasasının içerdiği maddelere baktığımızda zaten PKK ile sınırlandırılmış bir çerçeve. Barış süreci diyorsak eğer bütün özgürlüklerin tekrar gündeme geleceği, siyasi tutsakların serbest kalacağı, fikir özgürlüğüne alan açılacağı, muhalif medya üzerindeki baskıların kalkacağı, Kürtlere eşit yurttaşlık haklarının tanınacağı bir süreç olması gerekiyor. Bir önceki çözüm sürecini biliyorsunuz, sınırda davul zurna ile karşılandılar. Bugün böyle bir şey yok çünkü toplum ikna olmuş değil. İkna olmamış bir süreci ısrar etmenin anlamı yok” ifadelerini kullandı.
“Şu anda tabii ki Kürt sorunu var”
Türkiye’de Kürt sorununun devam ettiğini belirten Başkan Kılıç, “Şu anda tabii ki Kürt sorunu var. Bugün Kürt halkını temsil ettiği düşünülen DEM Parti’nin, bir önceki partisi HDP idi, kazandığı bütün belediyelerin neredeyse başkanları içeride. Kürt halkının iradesine, siyasi tercihlerine ipotek kondu. Aynı biçimde bugün batıda CHP’li belediyelere gerçekleşiyor. AK Parti’nin kendini tek başına iktidarını yürütmek için yapılan operasyonlar bunlar” şeklinde konuştu.