Muhtar Öztürk 1. Hat krizinde UKOME kararını bekliyor
Samsun Baruthane Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk, 1. Hat dolmuşlarının güzergâhı ve dinlenme alanı projesine ilişkin resmi başvuruları yaptıklarını belirterek UKOME'den gelecek kararı beklediklerini söyledi.
Samsun İlkadım İlçesi Baruthane, Kalkancı, Karasamsun Mahalleleri ve Amisos Tepesi bölgesini yakından ilgilendiren 1. Hat dolmuş güzergâhı ve şoför dinlenme alanı projesinde yaşanan krizle ilgili Baruthane Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk önemli açıklamalarda bulundu.
Bir kısım bölge sakinlerinin “yeşil alan talan ediliyor” iddiasıyla projeye karşı çıkmasının süreci tıkadığını belirten Muhtar Öztürk, konuyu Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile bizzat görüştüğünü aktardı.
“Ağaç Kesilmeyecekti, Sadece 500 metrekarelik bir alan yapılacaktı”
Bölgedeki yeşil alan talan ediliyor iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunan Muhtar Mustafa Öztürk, “Bazı vatandaşın tepkisi maalesef projeyi tıkadı. 'Yeşil alan yok ediliyor' diyorlar ancak alakası yok. Orası eskiden 'Karanlık Dere' olarak bilinen, moloz ve hafriyat dökülen atıl bir yerdi. Biz muhtarlar olarak toprak dolgusu yaptırarak ıhlamur fidanları diktik ve bugünkü haline getirdik. Ağaçların tek biri dahi kesilmeyecekti. Sadece o rampa alan düzlenip 3-3,5 metre yüksekliğinde, şoför esnafının çay içebileceği, tuvalet ve lavabosunu kullanabileceği, yaklaşık 500 metrekarelik küçük bir dinlenme noktası yapılacaktı. Piknik alanı ya da park gibi halkın kullandığı bir yer kesinlikle talan edilmiyordu” dedi.
“Gençlik Caddesi trafiği rahatlayacak, aktarmasız ulaşım gelecekti”
Projenin hayata geçmesi durumunda hem trafiğin rahatlayacağını hem de vatandaşın aktarmadan kurtulacağını kaydeden Öztürk, “Şu anda 1. Hat dolmuşlarının Gençlik Caddesi'nde konuşlanması trafiği kilitliyor. Araçlar yukarı alındığında bu trafik sorunu bitecekti. En önemlisi de vatandaşlarımız aktarma yapmadan tek bir dolmuşla Belediye Evleri’ne, Karşıyaka’ya kadar gidebilecek olması. Ihlamur Kafe, Amisos Tepesi, Karasamsun ve Kalkancı hattında ciddi bir nüfus var. Halk bu hattı benimsedi ve çok memnundu, ancak bazı haksız tepkiler yüzünden süreç kilitlendi” diye belirtti.
“Halit Başkan da tepkilerden bunaldı, köstek olmamak lazım”
Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile Ahilik Haftası programında konuyu detaylıca konuştuklarını aktaran Muhtar Öztürk, “Halit Başkanımız da vatandaşın bu tepkisinden çok bunalmış durumda. Bana 'Mustafa, artık bunaldım' dedi. Bir yandan şehre hizmet üretmeye, projeler geliştirmeye çalışırken bir yandan da 'yeşil alan gidiyor' gibi bahanelerle köstek olunması üzdü. Kendisine gerekirse projeyi biraz daha revize edip yapabileceğimizi ilettim” diye kaydetti.
“Dilekçemizi verdik, karar UKOME ve Büyükşehir'de”
Araçların şu an için eski güzergâhında çalıştığını ve yukarıya çıkmadığını hatırlatan Muhtar Mustafa Öztürk, nihai sonucun UKOME toplantısında belirleneceğini vurgulayarak, "Bizim için güzergâhın nereden geçtiği fark etmez. İster Ihlamur Bulvarı'ndan insin ister Bafra Caddesi'nden bağlansın. Yeter ki bu hat bölgeden geçsin. UKOME kararı için resmi dilekçelerimizi verdik. Şu anda karar tamamen Büyükşehir Belediyesi'nde" şeklinde konuştu.