Mezbahane can çekişiyor
Bu sektörlerin başında mezbahaneciliğin geldiğini belirten başkan Sames A.Ş'nin de can çekiştiğini işçi ücretlerini dahi ödeyemeyecek hale geldiklerini ifade etti.
Sames A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Kasaplar Odası Başkanı Demir Şen, kurban bayramı sonrasında ortaya çıkan vahim derecelere varan hayvan bulamama sıkıntısının beş sektörü zora soktuğunu söyledi. Bu sektörlerin başında mezbahaneciliğin geldiğini belirten başkan Sames A.Ş'nin de can çekiştiğini işçi ücretlerini dahi ödeyemeyecek hale geldiklerini ifade etti.
Günde 1 hayvan
Şen," 11 yıldır Sames A.Ş yönetim kurulu başkanlığı yapıyorum. Bu yıl bir ilke şahit olduk. 11 yıldır ilk defa sadece bir hayvan keserek günü tamamladığımız zamanları yaşadık. Hayvan kesme ortalamamızda günde 10 hayvana düştü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ortalamamız 30 hayvandı." dedi.
Hayvan yoksa işte yok
Başkan Şen, hayvan kıtlığı nedeni ile sıkıntıya giren diğer sektörleri de sıralayarak; "Mezbahanecilik, Sakatatçılık, Besicilik, Kasaplık, ve Dericilik tamamen zora girmiş ve yolun sonuna yaklaşmış durumda.Eğer çözüm gelmez ise ilerleyen dönemlerde hep birlikte göreceğiz ki bu sektörler bitecek.Sektörde çalışan çok sayıda insan işsiz kalacak. Bu zincirleme bir süreç bunlar olmazsa yem fabrikaları yemi kime verecek. Buralarda üretim bitince insanlar işsiz kalacak. Köylerde hayvancılık yapmayı bırakanlar şehirlere gelerek işsizler ordusuna katılacaklar." şeklinde konuştu.
İthal et Samsun'da
Yurt dışında kesilerek ithal edilen etlerin Samsun'a da giriş yaptığını belirten Başkan, özellikle toplu et tüketen kuruluşların ithal et kullanmaya başladıklarını ifade etti. Vatandaşın ithal ete sıcak bakmadığı ise kasaplardan et alırken mutlaka ithal olup olmadığını sormalarından anlaşılmakta. Kasaplar ithal et satmamaya kararlı olsalarda ne kadar direnebilecekleri belli değil.
Makul olan fiyat 15 TL
Demir Şen, kasaplık hayvan bulunamama sıkıntısının halen daha sürdüğünü ancak fiyatların kurban sonrası et talebinde olan düşüşten dolayı olduğu yerde kaldığını belirtti. Vatandaşın kurban bayramının ardından et talebinde bulunmadığını bu nedenle hayvan bulamayan kasapların sağa sola çevre illere gitmek zorunda kalmadığını, talebin az olmasının fiyatların yükselişini bir nebze olsun engellediğini anlatan Şen, canlı hayvanın kilosunun 17 TL civarında olduğunu oysa hem alanın hem satanın memnun olabilmesi için makul olan fiyatın kargas ette yani kesimden sonra kilosunun 15 TL'den satılması olduğunu söyledi.
Çözüm besicilikte
Çözümün ithal et olmadığını ve ithal besilik hayvana ihtiyaç olduğunu söyleyen Şen, "Hükümetin yapması gereken besiciye açilen hayvan teminidir. Yurt dışından et getirmek yada kesimlik hayvan getirmek kısa vadede çözüm gibi gözükse de ileriye dönük olarak daha büyük sıkıntıyı beraberinde getirir. Mutlaka Türk köylüsünün besiciliğe geri dönmesi sağlanmalı. Besicilik canlandırılmalı." diye konuştu.