Menemen Ovası'nda Pırasa Hasadı Başladı
İzmir'in Menemen ilçesindeki verimli tarım arazilerinde kış sebzesi pırasanın hasadına başlandı. Gediz Ovası'nda yaz aylarında toprakla buluşan tohumlar, ekim ayının başlarında ürün verirken, hasat süreci mayıs ayına kadar devam ediyor.
Üreticiler, bereketli topraklarda yetişen pırasaları sofralara ulaştırmanın heyecanını yaşıyor. Soğangiller familyasından olan ve halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen pırasa, sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle de öne çıkıyor.
Yılda 400 Ton Rekolte
Menemen’de yılda ortalama 350 ila 400 ton pırasa üretimi gerçekleştiriliyor. Tarladan hale kilogramı 25 TL’den çıkan pırasanın pazarlardaki satış fiyatı ise 60 ila 70 TL arasında değişiyor. Zeytinyağlısı en bilinen tüketim şekli olan pırasa; çorba, börek içi ve kavurma gibi farklı tariflerle de sofralarda yer buluyor.
"Pırasa Kıymetini Bilmiyorlar"
Üretici Özgür Yeşilyurt, pırasanın üretim sürecini ve karşılaştıkları zorlukları şöyle anlattı:
“Pırasanın ekimi temmuz başında başlar ve eylül ortalarına kadar kademeli olarak sürer. Hasat genellikle ekim ayının ilk haftasında başlar. Dönüm başına ortalama 5 ila 7 ton ürün alıyoruz. Kullandığımız tohumlar, yıllardır nesilden nesle aktarılan klasik yerli tohumlardır; İsrail ya da hibrit tohum değil. Bu da ürünün lezzetine ve kalitesine yansıyor. Yıllık rekoltemiz 300 ila 400 ton civarında.”
Çiftçiliği dedesinden ve babasından öğrendiğini belirten Yeşilyurt, genç neslin tarıma olan ilgisizliğinden yakındı:
“İki oğlum var ama onları bile tarlaya getirmekte zorlanıyorum. Gençler artık bu işi yapmak istemiyor.”
Hasat sürecinde çalışan tarım işçisi Salime Kınacı ise pırasanın toprakla olan zorlu mücadelesini şu sözlerle ifade etti:
“Pırasa hasadı gün doğumuyla başlar, öğle saatlerinde sona erer. Ağustos ayında dikimini tamamladığımız pırasayı eylül ve ekim aylarında toplamaya başlıyoruz. Hasat, nisan sonuna kadar sürer. Sabah 05.00’te kalkıp 06.00’da tarladayız. Yağmur, çamur, soğuk demeden çalışıyoruz. Pırasa hasadı Türkiye genelinde en zorlu tarım işlerinden biri olabilir. Sürekli su ve çamur içinde çalışıyoruz ama işimizi severek yapıyoruz.”
Kınacı, pırasanın sağlık açısından da çok kıymetli bir sebze olduğunu vurgulayarak, “Pırasadan yapılan çorba ve kavurma çok lezzetlidir. Haftada en az üç kez tüketilmesini öneririm” dedi.
