MARKALAŞMA İKİNCİ ELİN BELİNİ KIRIYOR

Tarihi Bedestan Çarşısı'nda 30 yıldır giyim sektöründe esnaflık yapan Ahmet Yıldız, markalaşma ve tüketim yoğunluğundan kaynaklı olarak işlerin geride kaldığını ifade ediyor.

Samsun’un İlkadım ilçesi Tarihi Bedestan Çarşısı esnafı Ahmet Yıldız, 20 yıldır giyim sektöründeki yerini artan rekabete ve markalaşmaya rağmen korumaya devam ediyor. İkinci el ve yeni elbiselerin satışına yönelik ise tercihlerin, mavi yakalı emekçilerin ve eskiye duyulan özlemle gençlerin ilgi odağında olduğu vurgusunu yapıyor.

‘MARKALAŞMA TEMEL SORUNUMUZ’

Esnaf Ahmet Yıldız, "Eskiden işlerimiz çok daha iyiydi, bu bölgedeki sektör daralmaya başladı. Eskiden daha güzeldi çünkü ticaretin merkezi buralardı. Şimdi ise ticaret AVM'lerde dönüyor. Günün modasına uygun mallar olduğu müddetçe müşteriler AVM'lere kaymaya başladı. Burada işler biraz daha düşmeye başladı. Marka tutkunluğu da bizim sorunumuz vatandaş popülerliği takip ediyor. 90’lı yıllarda markalaşma başlayınca, markalar ön plana çıktı.” Dedi.

whatsapp-image-2025-02-19-at-11-36-25-1.jpeg

whatsapp-image-2025-02-19-at-11-36-25-2.jpeg

whatsapp-image-2025-02-19-at-11-36-25-3.jpeg

İKİNCİ EL ÖN PLANDA

Yıldız, “İkinci ele talep iki türlü var. Birincisi gençlerden, ikincisi ise inşaat benzeri yerlerde çalışan emekçilerden geliyor. İş kıyafeti açısından yeni kıyafet almak istemiyorlar. Gençler ise nostaljiye ve eskiye duydukları hayranlıkla ikinci ele yöneliyor. Bedestan Çarşısı gittikçe ikinci ele dönüşüyor. Tekstil Türkiye’de yokken Bedestan vardı. O zamanlar, yani 1975’lerde, ikinci el satışlar iyiydi. Ancak markalaşma ön plana çıkınca biz kendi kabuğumuzda kaldık. Onlar büyüdü, bizim ise imkanlarımız kısıtlı olduğu için eski yerimizde kaldık." Diye konuştu.

whatsapp-image-2025-02-19-at-11-36-25-4.jpeg

whatsapp-image-2025-02-19-at-11-36-25.jpeg

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme