Kredi Kartı faiz oranları ve POS komisyonlarında yeni düzenleme
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz indirimi kararının ardından kredi kartı işlemleri, POS komisyon oranları ve ticari kredi kullandırım koşullarına ilişkin yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.
Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kredi kartı nakit çekim işlemleri ile kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranlarında 25 baz puanlık indirime gidildi. Akdi faiz oranı yüzde 4,75’ten yüzde 4,50’ye, gecikme faiz oranı ise yüzde 5,05’ten yüzde 4,80’e düşürüldü. Yeni faiz oranları, 1 Ekim 2025 itibarıyla geçerli olacak.
POS komisyon oranlarında düzenleme
TCMB, POS komisyon oranları uygulamasında değişiklik yaptı. Değişiklik kapsamında kartlarla yapılan mal ve hizmet alımlarında üye işyerlerine uygulanan yüzde 3,56 POS komisyon oranı kredi kartı ve banka kartı için ayrıştırıldı. Buna göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanan oran değişmezken, banka kartları ile yapılan işlemlerde uygulanan azami POS komisyon oranı yüzde 1,04'e düşürüldü. POS komisyonu ödemek yerine üye iş yerinin blokeli çalışmayı tercih etmesi durumunda uygulanan 40 günlük azami bloke gün sayısı ise banka kartları için azami 15 gün olarak belirlendi.
banka kartları için belirlenen oranlar, ön ödemeli kartlar ve hesaptan hesaba iş yeri ödemeleri için de geçerli olacak ve 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek.
Ticari kredilerde yeni kurallar
Resmî Gazete’de yayımlanan bir diğer tebliğ ile bankaların ticari kredi tahsis ve kullandırım süreçlerine ilişkin usul ve esaslar da yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre;
Bankalar, kredi tahsis ve kredi kullandırım süreçlerini ayrı başlıklar altında yürütecek. Kredi tahsis ücreti, dış ticaret kapsamındaki gayri nakdi krediler ve ticari kredi kartları da dahil olmak üzere, risk oluşturan tüm limitli krediler için alınacak.
Kredi tahsis ücreti, tahsis edilen limitin yıllık bazda azami yüzde 0,20’si olacak. Limit artışlarında ilave limit üzerinden yeni ücret alınabilecek.
Kredi kullandırım ücreti ise yalnızca nakdi krediler için geçerli olacak ve kullandırılan tutarın azami yüzde 1,10’u oranında uygulanabilecek. Rotatif kredilerde bu oran, ortalama kredi bakiyesi üzerinden yıllık olarak hesaplanacak.
Kredi kartı ve banka kartı ile yapılan taksitsiz işlemlerde, işlem tutarının ertesi gün işyerinin serbest kullanımına sunulması durumunda, azami üye işyeri ücreti referans orana bağlı olarak belirlenecek. Kredi kartı işlemlerinde azami oran, aylık referans oranın 0,45 puan fazlasını geçemeyecek.
Banka kartlarında ise azami üye işyeri ücreti yüzde 1,04 olacak. İşlem tutarının ertesi gün işyerinin serbest kullanımına sunulmaması durumunda, üye işyeri ücretleri, ilgili sürelere göre orantılı olarak azaltılacak.