Kokarca ilaçlamasını yapmayanlara yaptırımlar kapıda
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Kokarca ilaçlaması yapmayan fındık üreticilerine yönelik önemli uyarılarda bulundu. Avcı, 'ilaçlama yapmadığı tespit edilen çiftçilerimizin, 5 yıl boyunca devlet destekleri kesilecektir.' Dedi.
Samsun’un Ayvacık ilçe Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Kahverengi Kokarca Zaralısına yönelik saha çalışmaları yaptıklarını ve üreticilerin büyük bir çoğunluğunun ilaçlama yapmadığını belirtti. Avcı, bu durumun hem ürün kalitesini hem de komşu bahçeleri etkilediğini ifade ederek, ilaçlama yapmayanlara ilişkin ciddi somut yaptırımların ve adımların atılacağının altını çizdi.
“İlaçlamayan dinen kul hakkına giriyor”
Ayvacık ilçe Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Sahada yaptığımız incelemelerde çiftçilerimizin yüzde 90’ına yakınının ilaçlama yapmadığını tespit ettik. Çiftçilerimize özellikle istirham ediyorum; fındık bir milli üründür. İlaçlama yapmamak, milli ürünün yok olmasına ve sonunda kendi ekonomik zararımıza sebebiyet verir. Eğer fındığınızın 35 randıman gelmesini arzu ediyorsanız ilaçlamayın. Ama bu ilaçlamamak sadece kendi ürününüze değil, komşunuza da zarar veriyor. Bu da dinen kul hakkına giriyor." Dedi.
“5 yıl boyunca devlet destekleri kesilecektir”
İlaçlama yapmayan çiftçiler hakkında yaptırımların uygulanacağını vurgulayan Avcı, "Devletin, çiftçiyi destekleyen ve koruyan yasaları olduğu gibi, çiftçi olmanın da şartları ve kanunları var. Mahallenin muhtarı, en az iki aza, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından yapılacak köy incelemelerinde ilaçlama yapmadığı tespit edilen çiftçilerimizin, 5 yıl boyunca devlet destekleri kesilecektir. Haziran ayının sonuna kadar en az ikinci ilaçlamasını tamamlamayanlara bu uygulama yapılacaktır. Ayrıca zirai dondan zarar gören çiftçilerimiz de bu kapsam dışında bırakılacak ve devlet desteklerinden mahrum olacaktır." Diye konuştu.