• Haberler
  • Güncel
  • Kızılırmak Deltası'nda Dünya Sulak Alanlar Günü Etkinliği

Kızılırmak Deltası'nda Dünya Sulak Alanlar Günü Etkinliği

Samsun'un doğal mirasları arasında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kapsamında düzenlenen programla dikkat çekti.

Koruma ve Sürdürülebilirlik Vurgusu Öne Çıktı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen etkinlikte, sulak alanların korunması, akılcı kullanımı ve biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği konuları ele alındı.

“Deltada 368 Kuş Türü Tespit Edildi”

Programda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan, Kızılırmak Deltası’nın Karadeniz Bölgesi’nin doğallığını büyük ölçüde koruyabilmiş en önemli sulak alanlarından biri olduğunu söyledi.
Doğan, deltada bugüne kadar 368 kuş türünün tespit edildiğini, bunlardan 152’sinin bölgede ürediğini belirterek, 2025-2034 yıllarını kapsayan revize yönetim planının hazırlandığını ifade etti.

Kızılırmak Deltası'nda Dünya Sulak Alanlar Günü Etkinliği

Göçmen Kuşlar İçin Kritik Durak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Ergün Terzioğlu ise Kızılırmak Deltası’nın göçmen kuşlar için önemli bir durak olduğunu vurguladı.
Terzioğlu, 2015-2024 yılları arasında yaklaşık 81 bin kuşa halkalama yapıldığını, elde edilen verilerin alan yönetimine katkı sunduğunu kaydetti.

“Bu Alanı Gelecek Nesillere Aktarmalıyız”

Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş da deltadaki doğal dengenin korunmasının önemine dikkat çekerek, bölgede yaşayan insanların doğayla uyumlu bir yaşam sürdürdüğünü ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

Sunumlar ve Sergiler İlgi Gördü

Etkinlik kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Sürdürülebilir Biyoçeşitlilikte Suyun Önemi” konulu sunum yaptı.
Bafra Anadolu Lisesi öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilirken, “Doğada Sanat” ekibinin karakalem çalışmaları ile TRAKUŞ üyelerinin deltada çektiği fotoğraflar sergilendi.

Kızılırmak Deltası'nda Dünya Sulak Alanlar Günü Etkinliği

Protokol Katılımı

Programa 19 Mayıs Kaymakamı Haluk Şimşek, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme