Kış Aylarının Vazgeçilmezi Ihlamura Talep Artıyor
Mevsim geçişleriyle birlikte soğuk algınlıklarının artması, şifa deposu ıhlamura olan ilgiyi artırdı. Aktarlarda kilosu 1.500 TL'den satılan ıhlamur, kış aylarının en çok tercih edilen bitkisel ürünlerinden biri oldu.
Kış çaylarına olan talebin, üst solunum yolu hastalıklarının artışıyla paralel olarak yükseldiğini belirten aktar Recai Doğanay, ıhlamurun yanlış demlendiğini ve doğru yöntemle hazırlamanın önemini vurguladı.
“Hava değişimlerinden dolayı insanlar üst solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşıyor. Bununla birlikte bitkisel ürünlere olan ilgi de artıyor. Ihlamur, kış çaylarının en çok tercih edilen ürünü. Ayrıca adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, kuşburnu ve hibisküs gibi bitkiler de oldukça rağbet görüyor. Ihlamuru doğru demlemek çok önemli. Su önce geniş bir tencerede kaynatılmalı, ıhlamur kaynamış suya atılmalı, 2 dakika ateşte bekletildikten sonra 15 dakika demlenmeye bırakılmalı. Sonrasında ballı ya da sade olarak tüketebilirsiniz. Uzmanlar, bu yöntemle tüketmenin çay gibi demlemeye göre daha faydalı olduğunu söylüyor.”
Ihlamurun kilosu bin 500 TL
Doğanay, kış çaylarından en çok ıhlamurun tercih edildiğini ifade ederek fiyatları da paylaştı:
Çiçek ıhlamur: 1.500 TL/kilo
Adaçayı: 700 TL/kilo
Hibisküs: 600 TL/kilo
Tarçın: 600 TL/kilo
Zencefil ve zerdeçal: 400 TL/kilo
Papatya: 1.100 TL/kilo
Hatmi çiçeği: 1.000 TL/kilo
Doğanay, “En iyi ıhlamur, çiçeği açtıktan sonra toplananıdır. Erken veya geç toplanan ıhlamur kalite olarak iyi olmuyor” dedi.
Bakmadan Geçme