Kestanenin geleceği konuşuldu
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bursa Kestanesinin Geleceği Paneli'nde kestanenin üretiminden pazarlanmasına kadar tüm aşamalar ayrıntılı şekilde değerlendirildi. Bursa Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Yıldırım Salonu'nda gerçekleştirilen panelde sorunlar, fırsatlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Sektör temsilcileri ve akademisyenler üreticilerle buluştu
Sektör temsilcileri, bilim insanları ve üreticilerin katıldığı panelde dünyada, Türkiye’de ve özellikle Bursa’da kestane üretiminin mevcut durumu, hastalıklar ve mücadele yöntemleri anlatıldı.
“Ekonomik kestane yetiştiriciliği ilk kez Bursa’da yapıldı”
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevriye Mert, ekonomik anlamda kestane yetiştiriciliğinin Türkiye’de ilk kez Bursa’da yapıldığını vurguladı.
Kestanenin kullanım alanı genişliyor
Kestanenin sadece kestane şekeriyle sınırlı olmadığını belirten Mert, börek, pilav, çorba ve et yemekleri gibi birçok tarifte de kestanenin kullanıldığını söyledi.
Aşılı fidan ve kapama bahçe sayısı yetersiz
Genellikle orman alanlarındaki yabani ağaçların aşılanmasıyla kestane bahçeleri oluşturulduğunu dile getiren Mert, Bursa’da aşılı fidan bahçesi ve kapama bahçe sayısının oldukça düşük olduğuna dikkat çekti.
Hastalıklara karşı uyarı: Mürekkep, kanser ve gal arısı
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan ise mürekkep hastalığı, kestane kanseri ve gal arısı zararlısı hakkında detaylı bilgi verdi.
“Kanserli dallar mutlaka uzaklaştırılmalı”
Tezcan, kestane kanserine yakalanmış dalların bahçelerden uzaklaştırılması gerektiğini belirterek üreticilere uygulanabilecek pratik yöntemlerden bahsetti. Ayrıca diğer hastalıklar ve zararlılar konusunda da bilgilendirme yaptı.